Да ли ће серија “Посљедњи од нас” постати феномен модерне ере

Бранислав Предојевић
Да ли ће серија “Посљедњи од нас” постати феномен модерне ере

ЊУЈОРК - Премијера прве епизоде серије “Посљедњи од нас” дугочеканог остварења канала ХБО не само да је испунила велика очекивања, већ је и због велике навале гледалаца стриминг сервис ХБО макс на моменте био угашен.

Током пројекције премијерне епизоде серијала, заснованој на истоименој видео-игри, друштвене мреже су експлодирале због бројних пријава грешака на апликацији која је одједном постала недоступна, а да буде занимљивије, уз масовни одзив публике, серија је испраћена и одличним реакцијама критичара пошто је оборила рекорд на сајту “Ротен томејтос”,  као најбоље оцијењена адаптација видео-игре са 98 одсто позитивних оцјена критичара.

Сајт “Метакритик” је израчунао просјек од 84 од 100 могућих на основу 36 рецензија, што указује на универзално признање, док је просјечна оцјена гледалаца на сајту “ИМДБ” невјероватних 9,5.

Критичари једногласно хвале серију као најбољу адаптацију видео-игре икада и пројекат који успијева да разбије клетву покушаја адаптирања прича из гејминг свијета за телевизију.

Критичар Џон Нугент из магазина “Емпајер” остварењу даје пет звјездица уз похвале за аутентичност.

- Ниједан тренутак не осјећате да гледате видео-игру, али је понекад надреалан осјећај гледати најпрепознатљивије тренутке из игре, попут срушених небодера и жирафа како се савршено уклапају у сву ту акцију, напетост и емоције - написао је Нугент.

Саму адаптацију радио је Крејг Мазин (“Чернобил”) уз помоћ продуцента и сценаристе Нила Дрункмена из студија “Најти Дог”, који је развио игру. По свему судећи, након игране серије “Хало” и анимиране адаптације “Аркејн” добили смо још једну успјешну серију базирану на гејминг франшизи, иако треба признати да је над ауторима “Посљедњи од нас” био много већи притисак од било које адаптације игре до сада.

Сценарио за ову игру незванично се сматра врхунцем причања приче у гејминг индустрији, због тога се сматра да је њен успјех шанса да се покаже колико је свијет игара постао емотивнији и комплекснији те да напокон парира другим умјетничким формама.

Прва сезона серије састоји се од девет епизода и њен успјех би могао да буде почетак револуције у индустрији забаве кроз све већи уплив гејминг индустрије на нове телевизијске и филмске пројекте.

Заплет, као и у игри, прати кријумчара Џоела (Педро Паскал) и дјевојчицу Ели (Бела Ремзи) који покушавају да се пробију кроз глобалну пандемију 20 година од када је избила и када је наш свијет претворен у гомилу рушевина којима господаре зомбији, милитантне војне групе и банде преживјелих. Оно што у серији почне као мали посао кријумчарења за Џоела, човјека који је у пандемији остао без кћерке и постао људска олупина, убрзо постаје брутална мисија за преживљавање, јер је његова штићеница Ели можда једина шанса за опстанак људске врсте.

Магазин “Њујорк тајмс”, описао је тај заплет као продужену хорор причу самохраног родитељства у којем кроз лик Џоела осјећамо како тај свијет ужасом људима слама срца, док кроз лик Ели видимо сва чудеса тог свијета. Пошто се ради о једној од најпродаванијих игара свих времена која има велику армију вјерних обожавалаца, био је то, уз огромну продукцију, велик ризик за ХБО, али чини се да су направили фантастичан посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана