Da li će serija “Posljednji od nas” postati fenomen moderne ere

Branislav Predojević
Da li će serija “Posljednji od nas” postati fenomen moderne ere

NjUJORK - Premijera prve epizode serije “Posljednji od nas” dugočekanog ostvarenja kanala HBO ne samo da je ispunila velika očekivanja, već je i zbog velike navale gledalaca striming servis HBO maks na momente bio ugašen.

Tokom projekcije premijerne epizode serijala, zasnovanoj na istoimenoj video-igri, društvene mreže su eksplodirale zbog brojnih prijava grešaka na aplikaciji koja je odjednom postala nedostupna, a da bude zanimljivije, uz masovni odziv publike, serija je ispraćena i odličnim reakcijama kritičara pošto je oborila rekord na sajtu “Roten tomejtos”,  kao najbolje ocijenjena adaptacija video-igre sa 98 odsto pozitivnih ocjena kritičara.

Sajt “Metakritik” je izračunao prosjek od 84 od 100 mogućih na osnovu 36 recenzija, što ukazuje na univerzalno priznanje, dok je prosječna ocjena gledalaca na sajtu “IMDB” nevjerovatnih 9,5.

Kritičari jednoglasno hvale seriju kao najbolju adaptaciju video-igre ikada i projekat koji uspijeva da razbije kletvu pokušaja adaptiranja priča iz gejming svijeta za televiziju.

Kritičar Džon Nugent iz magazina “Empajer” ostvarenju daje pet zvjezdica uz pohvale za autentičnost.

- Nijedan trenutak ne osjećate da gledate video-igru, ali je ponekad nadrealan osjećaj gledati najprepoznatljivije trenutke iz igre, poput srušenih nebodera i žirafa kako se savršeno uklapaju u svu tu akciju, napetost i emocije - napisao je Nugent.

Samu adaptaciju radio je Krejg Mazin (“Černobil”) uz pomoć producenta i scenariste Nila Drunkmena iz studija “Najti Dog”, koji je razvio igru. Po svemu sudeći, nakon igrane serije “Halo” i animirane adaptacije “Arkejn” dobili smo još jednu uspješnu seriju baziranu na gejming franšizi, iako treba priznati da je nad autorima “Posljednji od nas” bio mnogo veći pritisak od bilo koje adaptacije igre do sada.

Scenario za ovu igru nezvanično se smatra vrhuncem pričanja priče u gejming industriji, zbog toga se smatra da je njen uspjeh šansa da se pokaže koliko je svijet igara postao emotivniji i kompleksniji te da napokon parira drugim umjetničkim formama.

Prva sezona serije sastoji se od devet epizoda i njen uspjeh bi mogao da bude početak revolucije u industriji zabave kroz sve veći upliv gejming industrije na nove televizijske i filmske projekte.

Zaplet, kao i u igri, prati krijumčara Džoela (Pedro Paskal) i djevojčicu Eli (Bela Remzi) koji pokušavaju da se probiju kroz globalnu pandemiju 20 godina od kada je izbila i kada je naš svijet pretvoren u gomilu ruševina kojima gospodare zombiji, militantne vojne grupe i bande preživjelih. Ono što u seriji počne kao mali posao krijumčarenja za Džoela, čovjeka koji je u pandemiji ostao bez kćerke i postao ljudska olupina, ubrzo postaje brutalna misija za preživljavanje, jer je njegova štićenica Eli možda jedina šansa za opstanak ljudske vrste.

Magazin “Njujork tajms”, opisao je taj zaplet kao produženu horor priču samohranog roditeljstva u kojem kroz lik Džoela osjećamo kako taj svijet užasom ljudima slama srca, dok kroz lik Eli vidimo sva čudesa tog svijeta. Pošto se radi o jednoj od najprodavanijih igara svih vremena koja ima veliku armiju vjernih obožavalaca, bio je to, uz ogromnu produkciju, velik rizik za HBO, ali čini se da su napravili fantastičan posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana