Буквић: Биоскопи морају да преживе „нову реалност"

Танјуг
Буквић: Биоскопи морају да преживе „нову реалност"

БЕОГРАД - Прослављени глумац Радивоје Раша Буквић тренутно снима домаћи филм „Траг дивљачи" у Нишу који описује период 70-их година у Југославији, а специјално за Танјуг истиче да биоскопи морају да преживе „нову реалност", јер нуде „литургијско гледање филмова".

Остварење „Траг дивљачи" се реализује у режији Ненада Павловића, у продукцији куће „Режим" Милоша Аврамовића, редитеља хит филма и серије „Јужни ветар", у сарадњи са компанијом Телеком Србија.

Поред Буквића у филму играју играју Предраг Мики Манојловић, Нада Шаргин, Уликс Фехмиу, Срђан Жика Тодоровић, Милена Павловић и многи други.

„Траг дивљачи" враћа публику пола вијека уназад, а у средишту приче је истраживачки новинар који открива различите оквире дјеловања Државне безбједности.

Буквић напомиње да домаћи филм треба да се бави народом на чијем језику се снима.

„Филм је добар медиј да се и сви ми, посебно аутори, подсетимо времена у коме смо живели и да нам то буде надахнуће за будућност. Са лакоћом и уживањем снимам филмове који се тичу нас" објаснио је глумац.

Филм „Траг дивљачи" се екранизује према причама чувеног писца и режисера Живојина Павловића, у режији његовог сина Ненада.

Занимљиво је да данас у Србији ТВ пројекти раде према књижевним дјелима, као што су серије инспирисане књигама Добрице Ћосића.

Буквић каже да роман дозвољава да буде изражен прије свега у форми филмског сценарија, касније филма.

„Међутим, није у свим романима то могуће, просто нису сви захвални за адаптацију, има ту доста примјера. Литература изазива гледаоца на промишљање у себи, да ствара визуално слике у свом бићу, а филм прича сликом. Пројекат на коме радимо, „Траг дивљачи" је одличан пример како неки књижевни предлошци могу бити добро искоришћени. Филмском сликом оживљавамо тај роман", сматра Буквић, који се послије дужег периода одсуства са малих и великих екрана вратио у Србији са популарном регионалном крими серијом „Беса".

Како каже, много је лакше глумцу када игра према сценарију лишеног било које књижевне основе, него када тумачи већ познате, постојеће карактере из чувених романа.

„Измишљене ликове играм слободно, а историјске личности са ограничењима, јер морам да савладам његов начин говора, држање, да истражујем карактер тог човека. Глумац мора да се бави реинкарнацијом тог историјског карактера у садашњем тренутку, за разлику од оквира оригиналног сценарија који нам оставља простора да тај лик измаштамо", казао је Буквић.

Буквић ради на три паралелна пројекта - актуелан филм и касније ТВ серија „Траг дивљачи", друга сезона „Бесе", као и наставак хумористичке серије „Случај породице Бошковић", која ће имати чак 80 епизода.

Искусни професионалац снима истовремено двије серије потпуно различитог жанра.

„Управо ми је занимљиво што се обе серије и „Беса" и „Бошковићи" налазе на дијаметрално супротним крајевима када је реч о жанровској одредници, али те приче имају нешто заједничко - породицу. Десило се да играм оца у оба пројекта: у тешкој трилер драми и комедији. То није једноставно, али је изазовно", каже Буквић.

На овај начин, и он је део хипер продукције ТВ серија у Србији, иде из пројекта у пројекат.

„Времена су се промјенила, самим тим и гледаоци, тако да они сада веома лако могу да формирају свој укус на страним серијама које су представљане преко платформи Амазон, Нетфликс или ХБО. Домаћи серијски програм мора да прати ту тржишну понуду и врсту промјене и мислим да је јако добро ово што се данас догађа. Све филмаџије, попут редитеља, сценариста, редитеља, продуцента, глумаца... имају простора да се изразе чешће, али их то обавезује са друге стране и да пишу много добре сценарије", сматра глумац.

За њега нема дилеме да је биоскоп најбоље одредиште за гледање филмова и да мора да преживи „нову реалност" условљену пандемијом и технолошком револуцијом.

„Биоскоп нуди „литургијско" гледање филмова. Послије биоскопске пројекције имамо простора да сукобимо мишљења, формирамо нове укусе, за разлику од играног серијског програма где смо везани за тренутну локацију, односно свој дом", каже Буквић.

Славни глумац је конкурисао за развој свог филмског пројекта на Фестивалу у Софији.

Буквић потписује сценарио и режију тог будућег филма „Антиталенти" према истинитом догађају чија је радња смештена у Сомбор, његов родни град.

Осим тога, прије пандемије је снимио и филм „Кључ" Марка Сопића гдје игра главну улогу.

„Требало је да снимам прошле године и једну француску комедију, али тренутно је ситуација таква да је било где на свету сада незахвално прогнозирати када ће до тога доћи, било да смо у Америци, Србији, Немачкој", закључује Буквић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана