Bukvić: Bioskopi moraju da prežive „novu realnost"

Tanjug
Bukvić: Bioskopi moraju da prežive „novu realnost"

BEOGRAD - Proslavljeni glumac Radivoje Raša Bukvić trenutno snima domaći film „Trag divljači" u Nišu koji opisuje period 70-ih godina u Jugoslaviji, a specijalno za Tanjug ističe da bioskopi moraju da prežive „novu realnost", jer nude „liturgijsko gledanje filmova".

Ostvarenje „Trag divljači" se realizuje u režiji Nenada Pavlovića, u produkciji kuće „Režim" Miloša Avramovića, reditelja hit filma i serije „Južni vetar", u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija.

Pored Bukvića u filmu igraju igraju Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Uliks Fehmiu, Srđan Žika Todorović, Milena Pavlović i mnogi drugi.

„Trag divljači" vraća publiku pola vijeka unazad, a u središtu priče je istraživački novinar koji otkriva različite okvire djelovanja Državne bezbjednosti.

Bukvić napominje da domaći film treba da se bavi narodom na čijem jeziku se snima.

„Film je dobar medij da se i svi mi, posebno autori, podsetimo vremena u kome smo živeli i da nam to bude nadahnuće za budućnost. Sa lakoćom i uživanjem snimam filmove koji se tiču nas" objasnio je glumac.

Film „Trag divljači" se ekranizuje prema pričama čuvenog pisca i režisera Živojina Pavlovića, u režiji njegovog sina Nenada.

Zanimljivo je da danas u Srbiji TV projekti rade prema književnim djelima, kao što su serije inspirisane knjigama Dobrice Ćosića.

Bukvić kaže da roman dozvoljava da bude izražen prije svega u formi filmskog scenarija, kasnije filma.

„Međutim, nije u svim romanima to moguće, prosto nisu svi zahvalni za adaptaciju, ima tu dosta primjera. Literatura izaziva gledaoca na promišljanje u sebi, da stvara vizualno slike u svom biću, a film priča slikom. Projekat na kome radimo, „Trag divljači" je odličan primer kako neki književni predlošci mogu biti dobro iskorišćeni. Filmskom slikom oživljavamo taj roman", smatra Bukvić, koji se poslije dužeg perioda odsustva sa malih i velikih ekrana vratio u Srbiji sa popularnom regionalnom krimi serijom „Besa".

Kako kaže, mnogo je lakše glumcu kada igra prema scenariju lišenog bilo koje književne osnove, nego kada tumači već poznate, postojeće karaktere iz čuvenih romana.

„Izmišljene likove igram slobodno, a istorijske ličnosti sa ograničenjima, jer moram da savladam njegov način govora, držanje, da istražujem karakter tog čoveka. Glumac mora da se bavi reinkarnacijom tog istorijskog karaktera u sadašnjem trenutku, za razliku od okvira originalnog scenarija koji nam ostavlja prostora da taj lik izmaštamo", kazao je Bukvić.

Bukvić radi na tri paralelna projekta - aktuelan film i kasnije TV serija „Trag divljači", druga sezona „Bese", kao i nastavak humorističke serije „Slučaj porodice Bošković", koja će imati čak 80 epizoda.

Iskusni profesionalac snima istovremeno dvije serije potpuno različitog žanra.

„Upravo mi je zanimljivo što se obe serije i „Besa" i „Boškovići" nalaze na dijametralno suprotnim krajevima kada je reč o žanrovskoj odrednici, ali te priče imaju nešto zajedničko - porodicu. Desilo se da igram oca u oba projekta: u teškoj triler drami i komediji. To nije jednostavno, ali je izazovno", kaže Bukvić.

Na ovaj način, i on je deo hiper produkcije TV serija u Srbiji, ide iz projekta u projekat.

„Vremena su se promjenila, samim tim i gledaoci, tako da oni sada veoma lako mogu da formiraju svoj ukus na stranim serijama koje su predstavljane preko platformi Amazon, Netfliks ili HBO. Domaći serijski program mora da prati tu tržišnu ponudu i vrstu promjene i mislim da je jako dobro ovo što se danas događa. Sve filmadžije, poput reditelja, scenarista, reditelja, producenta, glumaca... imaju prostora da se izraze češće, ali ih to obavezuje sa druge strane i da pišu mnogo dobre scenarije", smatra glumac.

Za njega nema dileme da je bioskop najbolje odredište za gledanje filmova i da mora da preživi „novu realnost" uslovljenu pandemijom i tehnološkom revolucijom.

„Bioskop nudi „liturgijsko" gledanje filmova. Poslije bioskopske projekcije imamo prostora da sukobimo mišljenja, formiramo nove ukuse, za razliku od igranog serijskog programa gde smo vezani za trenutnu lokaciju, odnosno svoj dom", kaže Bukvić.

Slavni glumac je konkurisao za razvoj svog filmskog projekta na Festivalu u Sofiji.

Bukvić potpisuje scenario i režiju tog budućeg filma „Antitalenti" prema istinitom događaju čija je radnja smeštena u Sombor, njegov rodni grad.

Osim toga, prije pandemije je snimio i film „Ključ" Marka Sopića gdje igra glavnu ulogu.

„Trebalo je da snimam prošle godine i jednu francusku komediju, ali trenutno je situacija takva da je bilo gde na svetu sada nezahvalno prognozirati kada će do toga doći, bilo da smo u Americi, Srbiji, Nemačkoj", zaključuje Bukvić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana