Антологијски филм “Мајстори” у новом руху прославио 40 година од прве премијере: Сјећање на праве мајсторе глуме

Г.С.
Антологијски филм “Мајстори” у новом руху прославио 40 година од прве премијере: Сјећање на праве мајсторе глуме

Антологијски филм “Мајстори, мајстори” Горана Марковића након 40 година од премијере доживио је рестаурирану верзију, у оквиру пројекта “ВИП Кинотека”.

Рестаурирана верзија приказана је на стадиону “Ташмајдан” у Београду пред оригиналном ауторском екипом и многим званицама из свијета умјетности и медија.

Многима омиљена филмска прича “Мајстори, мајстори”, која је настала прије четири деценије, окупила је заиста импресивну глумачку екипу, од које многи данас, нажалост, нису више међу нама.

Незаборавне су улоге Зорана Радмиловића, Павла Вуисића, Семке Соколовић Берток, Миодрага Андрића - Љубе Мољца, Миливоја Миће Томића, Раде Марковића, Оливере Марковић, Предрага Лаковића, Тање Бошковић, Мире Бањац те Александра Берчека.

Глумица Мира Бањац, која је у “Мајсторима” глумила сервирку Љиљану, казала је да су она и Оливера Марковић уживале снимајући овај филм.

- Наше улоге нису биле велике и значајне, али нама су изузетно драге и верујем да је Оливера мислила исто. Само смо чекале када ће поново нека наша сцена да просто уживамо. Цео филм за нас је био ужитак. Наравно, сада је то постао филм којим се поносимо. Нажалост, великих мајстора више нема. То су један велики Павле Вуисић, један Зоран Радмиловић, једна Оливера Марковић. И тако сада, кад погледам филм, заиста се с поносом сећам оних који заиста јесу били мајстори, мајстори - објаснила је Мира Бањац.

 

Глумица Тања Бошковић, која је у филму “Мајстори, мајстори” играла секретарицу Босу, казала је да јој је тешко да повјерује да је прошло толико година од појаве тог филма, те да јој се чини да је снимање завршено прекјуче, јер је све “живо” и упамћено из тог периода.

- Тих 17 ноћи смо сви заједно провели снимајући “Мајсторе”, што представља озбиљну биографску јединицу за мене, та атмосфера ме је обележила, научила сам шта значи пријатељство и како то изгледа када се ради и ужива - рекла је Бошковићева.

Истакла је да је ово у њој пробудило успомене на остварење које представља прекретницу у њеној каријери.

- Замислите моју радост, играла сам и дружила се са Пајом Вуисићем, Радмиловићем, Оливером, и увек је атмосфера била фантастична, а за њу је био задужен Зоран - испричала је Бошковићева.

Подсјетила је да Марковићев филм није одмах био прихваћен, да је прошао цензуру, те да је морало да прође доста времена да он добије на тежини и истинитости.

Ово је био вјероватно најјефтинији српски филм, а уједно је и један од највољенијих.

Нове верзије

До сада су многи наслови доживјели освјежену верзију, као легендарни “Ко то тамо пева”, “Маратонци трче почасни круг”, “Лепота порока”, “Варљиво лето”, “Национална класа”, “Балкански шпијун”, “Давитељ против давитеља” и други. Који је сљедећи, 18. филм спреман за рестаурацију, још је добро чувана тајна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана