Antologijski film “Majstori” u novom ruhu proslavio 40 godina od prve premijere: Sjećanje na prave majstore glume

G.S.
Antologijski film “Majstori” u novom ruhu proslavio 40 godina od prve premijere: Sjećanje na prave majstore glume

Antologijski film “Majstori, majstori” Gorana Markovića nakon 40 godina od premijere doživio je restauriranu verziju, u okviru projekta “VIP Kinoteka”.

Restaurirana verzija prikazana je na stadionu “Tašmajdan” u Beogradu pred originalnom autorskom ekipom i mnogim zvanicama iz svijeta umjetnosti i medija.

Mnogima omiljena filmska priča “Majstori, majstori”, koja je nastala prije četiri decenije, okupila je zaista impresivnu glumačku ekipu, od koje mnogi danas, nažalost, nisu više među nama.

Nezaboravne su uloge Zorana Radmilovića, Pavla Vuisića, Semke Sokolović Bertok, Miodraga Andrića - Ljube Moljca, Milivoja Miće Tomića, Rade Markovića, Olivere Marković, Predraga Lakovića, Tanje Bošković, Mire Banjac te Aleksandra Berčeka.

Glumica Mira Banjac, koja je u “Majstorima” glumila servirku Ljiljanu, kazala je da su ona i Olivera Marković uživale snimajući ovaj film.

- Naše uloge nisu bile velike i značajne, ali nama su izuzetno drage i verujem da je Olivera mislila isto. Samo smo čekale kada će ponovo neka naša scena da prosto uživamo. Ceo film za nas je bio užitak. Naravno, sada je to postao film kojim se ponosimo. Nažalost, velikih majstora više nema. To su jedan veliki Pavle Vuisić, jedan Zoran Radmilović, jedna Olivera Marković. I tako sada, kad pogledam film, zaista se s ponosom sećam onih koji zaista jesu bili majstori, majstori - objasnila je Mira Banjac.

 

Glumica Tanja Bošković, koja je u filmu “Majstori, majstori” igrala sekretaricu Bosu, kazala je da joj je teško da povjeruje da je prošlo toliko godina od pojave tog filma, te da joj se čini da je snimanje završeno prekjuče, jer je sve “živo” i upamćeno iz tog perioda.

- Tih 17 noći smo svi zajedno proveli snimajući “Majstore”, što predstavlja ozbiljnu biografsku jedinicu za mene, ta atmosfera me je obeležila, naučila sam šta znači prijateljstvo i kako to izgleda kada se radi i uživa - rekla je Boškovićeva.

Istakla je da je ovo u njoj probudilo uspomene na ostvarenje koje predstavlja prekretnicu u njenoj karijeri.

- Zamislite moju radost, igrala sam i družila se sa Pajom Vuisićem, Radmilovićem, Oliverom, i uvek je atmosfera bila fantastična, a za nju je bio zadužen Zoran - ispričala je Boškovićeva.

Podsjetila je da Markovićev film nije odmah bio prihvaćen, da je prošao cenzuru, te da je moralo da prođe dosta vremena da on dobije na težini i istinitosti.

Ovo je bio vjerovatno najjeftiniji srpski film, a ujedno je i jedan od najvoljenijih.

Nove verzije

Do sada su mnogi naslovi doživjeli osvježenu verziju, kao legendarni “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Lepota poroka”, “Varljivo leto”, “Nacionalna klasa”, “Balkanski špijun”, “Davitelj protiv davitelja” i drugi. Koji je sljedeći, 18. film spreman za restauraciju, još je dobro čuvana tajna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana