Анимирани филм “Soul” стиже 20. новембра: Прича о музици и путовању душе

Миланка Митрић
Анимирани филм “Soul” стиже 20. новембра: Прича о музици и путовању душе

ЛОС АНЂЕЛЕС - Драгоцјено вријеме проведи радећи оно што ће изњедрити правог тебе - генијалног и страственог човјека, са жељом да створи нешто значајно на овом свијету, стоји у опису филма “Душа”, чија свјетска премијера је заказана за 20. новембар.

У питању је нови “Пиксаров” филм, чија прича прати живот средњошколског професора музике Џоа Гарднера, којем глас позајмљује Џејми Фокс.

- Музика је живот, само треба да знаш гдје да је тражиш - стоји у најави овог остварења у којем је приказана жеља овог професора да постане џез извођач.

Он сања да постане џез музичар, али прије него што успије да се пробије на музичкој сцени, деси му се несрећа, приликом које се његова душа одвоји од тијела. Он бива пребачен у простор у којем се све дешава у времену прије садашњости. У питању је фантастично мјесто у којем душе добијају нове личности, особине и интересе прије него што буду враћене на Земљу и мјесто гдје све нове душе бивају створене. Тамо се удружи са душом број 22 (којој глас позајмљјује глумица Тина Феј). Њих двоје затим сарађују на томе да Џоу буде враћена његова првобитна душа на Земљи, прије него што буде прекасно.

Режисер остварења је Питер Доктер, а приликом стварања овог анимираног филма сарађивао је са Кемп Пауерс, која му је сарадник у режији, продуценткињом Дејном Мареј, те антропологом Џонетом Коул и џез пијанистом Џоном Батистом. Доктер је познат по режији филмова “ Up” и “Inside Out”.

- Много смо разговарали с људима, о религији и поимању смрти и загробног живота, и главно питање у свему томе било је шта је, у ствари душа. Сви су рекли да је то нешто што није физичко, да је нешто недодирљиво, што ишчезава након смрти. Да бисмо душу приказали у филму користили смо играчке, аута и многе друге предмете који су опипљиви. Био је то велики изазов, и сматрам да је тим који је радио на анимацији урадио одличан посао, и створио нешто налик на ријечи којима су људи описивали душу - навео је Доктер у разговору за “Ентертејмент викли”.

Филм “Душа” првобитно је требало да буде приказан током јуна, али је његово емитовање помјерено због пандемије вируса корона, а изабрано је као једно од остварења за промијењени облик овогодишњег издања Канског фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана