Animirani film “Soul” stiže 20. novembra: Priča o muzici i putovanju duše

Milanka Mitrić
Animirani film “Soul” stiže 20. novembra: Priča o muzici i putovanju duše

LOS ANĐELES - Dragocjeno vrijeme provedi radeći ono što će iznjedriti pravog tebe - genijalnog i strastvenog čovjeka, sa željom da stvori nešto značajno na ovom svijetu, stoji u opisu filma “Duša”, čija svjetska premijera je zakazana za 20. novembar.

U pitanju je novi “Piksarov” film, čija priča prati život srednjoškolskog profesora muzike Džoa Gardnera, kojem glas pozajmljuje Džejmi Foks.

- Muzika je život, samo treba da znaš gdje da je tražiš - stoji u najavi ovog ostvarenja u kojem je prikazana želja ovog profesora da postane džez izvođač.

On sanja da postane džez muzičar, ali prije nego što uspije da se probije na muzičkoj sceni, desi mu se nesreća, prilikom koje se njegova duša odvoji od tijela. On biva prebačen u prostor u kojem se sve dešava u vremenu prije sadašnjosti. U pitanju je fantastično mjesto u kojem duše dobijaju nove ličnosti, osobine i interese prije nego što budu vraćene na Zemlju i mjesto gdje sve nove duše bivaju stvorene. Tamo se udruži sa dušom broj 22 (kojoj glas pozajmljjuje glumica Tina Fej). Njih dvoje zatim sarađuju na tome da Džou bude vraćena njegova prvobitna duša na Zemlji, prije nego što bude prekasno.

Režiser ostvarenja je Piter Dokter, a prilikom stvaranja ovog animiranog filma sarađivao je sa Kemp Pauers, koja mu je saradnik u režiji, producentkinjom Dejnom Marej, te antropologom Džonetom Koul i džez pijanistom Džonom Batistom. Dokter je poznat po režiji filmova “ Up” i “Inside Out”.

- Mnogo smo razgovarali s ljudima, o religiji i poimanju smrti i zagrobnog života, i glavno pitanje u svemu tome bilo je šta je, u stvari duša. Svi su rekli da je to nešto što nije fizičko, da je nešto nedodirljivo, što iščezava nakon smrti. Da bismo dušu prikazali u filmu koristili smo igračke, auta i mnoge druge predmete koji su opipljivi. Bio je to veliki izazov, i smatram da je tim koji je radio na animaciji uradio odličan posao, i stvorio nešto nalik na riječi kojima su ljudi opisivali dušu - naveo je Dokter u razgovoru za “Entertejment vikli”.

Film “Duša” prvobitno je trebalo da bude prikazan tokom juna, ali je njegovo emitovanje pomjereno zbog pandemije virusa korona, a izabrano je kao jedno od ostvarenja za promijenjeni oblik ovogodišnjeg izdanja Kanskog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana