Анимирани филм "Ципелићи" настао прије 35 година: Незаборавни другари из Ципелграда

 Илијана Божић
Анимирани филм "Ципелићи" настао прије 35 година: Незаборавни другари из Ципелграда

БАЊАЛУКА - "Кад падне ноћ и дође сан, за Ципелиће тада тек започне дан, у чудесном граду живе свом", пјесма је којом је некада започињало јутро у многим домовима широм свијета, јер су забавне авантуре у Ципелграду уз познато "Шу, шу, шууу" генерације малишана држале крај малих екрана.

Цртани филм "Ципелићи" настао је прије 35 година, тачније прва епизода која носи назив "Тајна" емитована је у априлу 1987. године у Великој Британији. Ускоро је емитован и у осталим државама и био је приказиван у 62 државе па је малтене цијели свијет уживао у авантурама Ципелића.

Главне звијезде Деветар Цокулић, Скитуљко, Попка Бебић, Чарли, Пируета и други учили су малишане колика је важност и вриједност правог пријатељства, а њихове догодовштине у Ципелграду прирасле су за срца како најмлађе, тако и оне старије публике.

Идеја за овај анимирани филм настала је раних осамдесетих година прошлог вијека, када је продавац Џејмс Дриско из Велике Британије током божићних празника у пошти угледао залиху играчака које нико није преузео. Посебну пажњу му је привукао један пар ципела па је помислио како би било лијепо да постоји цртани филм у којем би те остављене ципеле проговориле.

Тако су настали свима омиљени "Ципелићи", а ова прича може да нам буде показатељ колику моћ има инспирација, али и да туђе идеје никада не смијемо омаловажавати и исмијавати.

Наиме, у радњи старог обућара на полицама стоји мноштво ципела, а он непрестано додаје оне које не може да поправи. Ту су војничке цокуле, сандале, зимске чизме, балетанке и многе друге. Међутим, оног тренутка кад стари обућар залупи за собом врата и подигне прашину у мрачној просторији, почиње живот у измишљеном граду Ципелграду. Док прашина пада по ципелама, чини нам се као да на њих заправо пада чаробни прах који их претвара у жива бића. Оне воде свој живот препун авантура.

Живот у Ципелграду не би био могућ без Милека Чизмића, полицајца позорника задуженог за ред и мир. Он живи у полицијској станици. У свакодневном животу и ми ћемо срести неког какав је Деветар Цокулић, та војничка чизма, који води строг начин живота. Он се придржава правила, воли да маршира, под конац уређује свој травњак и башту. Сви познајемо бар једног таквог. Да ствар буде занимљивија, тако педантан Деветар Цокулић живи поред Скитуљка, чија га неуредна башта иритира. Скитуљко је једна стара, похабана чизма. Он носи велики шешир, а на предњој страни има рупу у облику звијезде. Немаран је, опуштен и неуредан. Тако различити њих двојица воде своје борбе.

Ипак, живот је забавнији кад постоји бар један кловн у граду као што је Чарли. Ту је и Пируета, балерина која изводи пируете и чува Попкицу Бебић, која је заправо дјечја кућна папуча.

Кишни дани су тешки без гумених чизама, а Шљапко Локвић је та гумена чизма Ципелграда. Он воли кишно вријеме и шљапкање по барама и локвама. У овом занимљивом граду живи и један који воли да се шуња по околини, а то је Шуњало који носи повез маску на очима. Појављује се изненада на мјестима гдје га нико не очекује. Гилда ван Кломпић је холандска дрвена кломпа која живи у вјетрењачи, а Нанулина је њена пријатељица нанула.

Њихове згоде и незгоде, кроз које су осликани различити карактери људи, снимљене су у 26 епизода. У "Ципелићима" се може препознати сваки човјек и баш зато је овај серијал био један од омиљених.

Популарност

"Ципелићи" су били први цртаћ са запада који је приказан у бившем Совјетском Савезу. Његова популарност је била огромна, а о томе свједочи и чињеница да је овај цртани филм продат у 25 милиона примјерака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана