Animirani film "Cipelići" nastao prije 35 godina: Nezaboravni drugari iz Cipelgrada

 Ilijana Božić
Animirani film "Cipelići" nastao prije 35 godina: Nezaboravni drugari iz Cipelgrada

BANjALUKA - "Kad padne noć i dođe san, za Cipeliće tada tek započne dan, u čudesnom gradu žive svom", pjesma je kojom je nekada započinjalo jutro u mnogim domovima širom svijeta, jer su zabavne avanture u Cipelgradu uz poznato "Šu, šu, šuuu" generacije mališana držale kraj malih ekrana.

Crtani film "Cipelići" nastao je prije 35 godina, tačnije prva epizoda koja nosi naziv "Tajna" emitovana je u aprilu 1987. godine u Velikoj Britaniji. Uskoro je emitovan i u ostalim državama i bio je prikazivan u 62 države pa je maltene cijeli svijet uživao u avanturama Cipelića.

Glavne zvijezde Devetar Cokulić, Skituljko, Popka Bebić, Čarli, Pirueta i drugi učili su mališane kolika je važnost i vrijednost pravog prijateljstva, a njihove dogodovštine u Cipelgradu prirasle su za srca kako najmlađe, tako i one starije publike.

Ideja za ovaj animirani film nastala je ranih osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je prodavac Džejms Drisko iz Velike Britanije tokom božićnih praznika u pošti ugledao zalihu igračaka koje niko nije preuzeo. Posebnu pažnju mu je privukao jedan par cipela pa je pomislio kako bi bilo lijepo da postoji crtani film u kojem bi te ostavljene cipele progovorile.

Tako su nastali svima omiljeni "Cipelići", a ova priča može da nam bude pokazatelj koliku moć ima inspiracija, ali i da tuđe ideje nikada ne smijemo omalovažavati i ismijavati.

Naime, u radnji starog obućara na policama stoji mnoštvo cipela, a on neprestano dodaje one koje ne može da popravi. Tu su vojničke cokule, sandale, zimske čizme, baletanke i mnoge druge. Međutim, onog trenutka kad stari obućar zalupi za sobom vrata i podigne prašinu u mračnoj prostoriji, počinje život u izmišljenom gradu Cipelgradu. Dok prašina pada po cipelama, čini nam se kao da na njih zapravo pada čarobni prah koji ih pretvara u živa bića. One vode svoj život prepun avantura.

Život u Cipelgradu ne bi bio moguć bez Mileka Čizmića, policajca pozornika zaduženog za red i mir. On živi u policijskoj stanici. U svakodnevnom životu i mi ćemo sresti nekog kakav je Devetar Cokulić, ta vojnička čizma, koji vodi strog način života. On se pridržava pravila, voli da maršira, pod konac uređuje svoj travnjak i baštu. Svi poznajemo bar jednog takvog. Da stvar bude zanimljivija, tako pedantan Devetar Cokulić živi pored Skituljka, čija ga neuredna bašta iritira. Skituljko je jedna stara, pohabana čizma. On nosi veliki šešir, a na prednjoj strani ima rupu u obliku zvijezde. Nemaran je, opušten i neuredan. Tako različiti njih dvojica vode svoje borbe.

Ipak, život je zabavniji kad postoji bar jedan klovn u gradu kao što je Čarli. Tu je i Pirueta, balerina koja izvodi piruete i čuva Popkicu Bebić, koja je zapravo dječja kućna papuča.

Kišni dani su teški bez gumenih čizama, a Šljapko Lokvić je ta gumena čizma Cipelgrada. On voli kišno vrijeme i šljapkanje po barama i lokvama. U ovom zanimljivom gradu živi i jedan koji voli da se šunja po okolini, a to je Šunjalo koji nosi povez masku na očima. Pojavljuje se iznenada na mjestima gdje ga niko ne očekuje. Gilda van Klompić je holandska drvena klompa koja živi u vjetrenjači, a Nanulina je njena prijateljica nanula.

Njihove zgode i nezgode, kroz koje su oslikani različiti karakteri ljudi, snimljene su u 26 epizoda. U "Cipelićima" se može prepoznati svaki čovjek i baš zato je ovaj serijal bio jedan od omiljenih.

Popularnost

"Cipelići" su bili prvi crtać sa zapada koji je prikazan u bivšem Sovjetskom Savezu. Njegova popularnost je bila ogromna, a o tome svjedoči i činjenica da je ovaj crtani film prodat u 25 miliona primjeraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana