Андрија Кузмановић: Глума је за мене једна велика игра

Танјуг
Foto: story.rs

БЕОГРАД- Познати глумац Андрија Кузмановић ушао је у нову годину са неколико веома занимљивих пројеката, као што је најновији филм “Златни дечко”, кога драмски уметник специјално за Танјуг описује као “тешку драму која ће сигурно доминирати на филмским фестивалима у земљи и шире”.

Свечане премијере те спортске филмске приче су заказане за 11. јануар у Београду, у биоскопима Комбанк Дворана и Синеплекс Галерија Београд, уз присуство комплетне ауторске и глумачке екипе.

У дебитантском дугометражном играном филму Огњена Јанковића, познатог музичара из реп групе “Београдски синдикат”, Кузмановић тумачи улогу фудбалског менаџера главног јунака кога глуми Денис Мурић.

Овдје има знатно оштрију улогу него неке претходне, и ту већ залази у тешку - озбиљну драму, како је сам описао жанр и своју ролу.

“Једва чекам да погледам филм на премијери. Раније сам имао прилике да испратим четврту монтирану верзију, коју ми је показао режисер. Мислим да ћемо са тим филмом да направимо један модеран културолошки бум, јер је снимано по врхунским европским стандардима. Већ се многи странци интересују за тај филм, да буде приказан код њих, иако још није имао премијеру, то довољно говори”, похвалио је глумац “Златног дечка”.

Драмски уметник је приближио нови филм да има веома динамичну режију, брзе кадрове, а по трејлеру и подсећа на раскошан музички спот, и глумац додаје да је свакако доминантна реп музика, јер је редитељ Јанковић део споменуте реп групе “Београдски синдикат”, те реализује њихове спотове.

“Наш “Златни дечко” има јако добре одигране улоге, сви глумци су били сјајни, снимили смо филм који ће на фестивалима да одува публику, што и јесте замисао пројекта.”, сигуран је Кузмановић.

Денис Мурић игра главну улогу талентованог фудбалера склоног пороцима и уживању у сладострастима, а уз њега, осим Кузмановића као менаџера, играју и Петар Стругар, Љубомир Булајић, Јована Гавриловић, Игор Бенчина, Тихомир Тика Станић и други, и од филма ће се реализовати ТВ серија.

Протекла година је саговорнику Танјуга била “сезона менаџера”, јер је играо и музичког менаџера у најгледанијем филму године - “Тома”, у режији Драгана Бјелогрлића.

Са више од милион и 100.000 гледалаца, биографска музичка драма о Томи Здравковићу је одушевила цијелу Србију и регион, на шта је Кузмановић бескрајно поносан.

Тај пројекат је још једна сарадња Кузмановића и Бјелогрлића, који су прво снимали филм и раскошну ТВ серију - сагу “Монтевидео” (три сезоне), онда касније трилер “Сенке над Балканом” (двије сезоне).

Према његовим ријечима, будућа ТВ серија “Тома” ће тек да остави публику без даха, можда и више од филма, јер је радња проширена, сви ликови добијају више простора, тако да ће и он провести мало више на малом екрану.

Осим два наведена филма, Андреја је актуелан са најновијом комичном серијом “Сложна браћа – The Next Generation” аутора Др Нелета Карајлића, која се приказује на телевизијама Суперстар ТВ и Прва ТВ, у реализацији куће “ЕТМ Продукција” и компаније Телеком Србија, која стоји и иза “Златног дечка”.

“Чини ми се да је серија веома квалитетна, а управо такви формати, ситкоми, морају тако изгледати - врло скупо, да пребаце било коју “рампу”, поготово када је све шаљиво. Људи лепо реагују док је прате, стижу ми похвале са многих страна, биће прави хит”, изјавио је протагониста свих 12 епизода серијала, наставка оригинала “Сложне браће” из далеке 1995. године.

Посљедњих година Кузмановић имао је озбиљне, карактерне улоге у серијама као што су споменута “Сенке над Балканом” или “Јутро ће променити све”, а сада га публика гледа и као - комичара.

Некада је глумцима тешко одредити да ли су рођени више за драму или комедију, а Кузмановић у овом тренутку жели да се опроба и у хумористичком програму.

“Сматрам да су и комедија и драма веома тешке и захтјевне за глумца. Односно, нису тешке, јер за мене је глума као једна велика игра, и увијек сам говорио ако престанем да се играм у овом послу, да ћу тада и престати да се бавим глумом. Мислим да је то поштено од сваког умјетника, ствараоца, извођача. Исти је принцип, шаблон и тема код свих уметника”, подвукао је Кузмановић.

Кроз детаљну анализу, глумац је изнио став да су све то драме када се стварају, а онда зависи гдје који комад путује: први иде ка смијеху, други ка трилеру или неким тежим осјећањима.

“Све ми је пођеднако важно - трагедија, комедија, драма, уживам у свим жанровима. Када је драма у питању, тада долази озбиљност, али опет, и у хумору постоји доза тога, он мора бити озбиљан. Комедија прво мора бити добро написана, па тек онда успјешно изведена. Ја могу да је одиграм као драму, а она је заправо веома комична, вишеслојна”, сматра јунак “Монтевидеа”, који је недавно остварио запажен успјех и са историјским биографским филмом и мини серијом “Име народа” (2020) Дарка Бајића.

Протеклу годину обиљежио је и споредном ефектном улогом негативца у филму “Није лоше бити човек” Душана Ковачевића, где је делио екран са колегом Борисом Миливојевићем, а како напомиње, они су више само накратко гостовали у том остварењу, имали су свега један дан снимања.

Нова главна улога му је у ТВ серији из 10 епизода “Шетња са лавом” по сценарију глумца Андреја Шепетковског, у режији Филипа Чоловића (“Камионџије д.о.о.” - две сезоне).

Андрија тумачи ролу редитеља Бате, коме се живот преокрене за милион и 360 степени.

“Веома ми је драго што први пут радим са Анђелком Прпић, нисмо имали прилике да директно сарађујемо. Шепетковски је написао веома прецизан, "најчистији” сценарио који сам прочитао у животу. У каријери до сада сам читао и играо свашта, игром случаја, али ово је један од ријетко поштено написаних текстова, идеалних за глумце”, похвалио је свог колегу који се опробао као сценариста.

Што се тиче матичне куће Кузмановића - Београдско драмско позориште је постало најпродуктивнија умјетничка установа у посљедњем периоду, која реализује по 11 пројеката годишње.

Глумац је актуелан са новијом представом “Зелена чоја Монтенегра” према роману Моме Капора, у режији Никите Миливојевића, у копродукцији са фестивалом “Будва, град театар”.

За сада још не зна гдје ће играти у најновијим представама од планираних 10 које се спремају за ову годину, мада постоје договори и преговори где ће кога од глумаца из ансамбла да расподјеле.

“Свакако ћу бити део нових продукција. Наш управник Југ Радивојевић је направио прави тим снова на Крсту и омогућио нам да радимо са неким редитељима региона са којима можда никада не би имали прилику. Почели смо да личимо на неки стари БДП у модерној верзији: право озбиљно, регионално позориште”, имао је само ријечи хвале за свој театар.

Управа је имала слуха за њега да га поштеде у овом периоду, када је пуно снимао филмове и серије, да не ради више од једне нове улоге годишње, тако је претходна била у драми “Лилиом” (2019).

Признаје да се веома ужелио позоришта, и обећава да ће га у наредном периоду бити више, а он свом театру враћа тако што је присутан свугдје на малим и великим екранима, и сматра да публика и долази да гледа онда популарне глумце уживо у позоришту.

Неуморни умјетник стигао је да сними и нови филм “Планета” у црногорско-српској копродукцији.

"У питању је тинејџерска прича, али ја ту не играм тинејџера, како би многи помислили, већ први пут играм некоме оца. Приближавам се 40. години, тако да су кренуле да ме стижу и такве улоге", открио је Кузмановић и додао да, иако му кажу да је и даље младолик, сматра да биологија показује другачије, те је свјестан да не може имати роле клинаца, већ више оне средњих година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана