Andrija Kuzmanović: Gluma je za mene jedna velika igra

Tanjug
Foto: story.rs

BEOGRAD- Poznati glumac Andrija Kuzmanović ušao je u novu godinu sa nekoliko veoma zanimljivih projekata, kao što je najnoviji film “Zlatni dečko”, koga dramski umetnik specijalno za Tanjug opisuje kao “tešku dramu koja će sigurno dominirati na filmskim festivalima u zemlji i šire”.

Svečane premijere te sportske filmske priče su zakazane za 11. januar u Beogradu, u bioskopima Kombank Dvorana i Sinepleks Galerija Beograd, uz prisustvo kompletne autorske i glumačke ekipe.

U debitantskom dugometražnom igranom filmu Ognjena Jankovića, poznatog muzičara iz rep grupe “Beogradski sindikat”, Kuzmanović tumači ulogu fudbalskog menadžera glavnog junaka koga glumi Denis Murić.

Ovdje ima znatno oštriju ulogu nego neke prethodne, i tu već zalazi u tešku - ozbiljnu dramu, kako je sam opisao žanr i svoju rolu.

“Jedva čekam da pogledam film na premijeri. Ranije sam imao prilike da ispratim četvrtu montiranu verziju, koju mi je pokazao režiser. Mislim da ćemo sa tim filmom da napravimo jedan moderan kulturološki bum, jer je snimano po vrhunskim evropskim standardima. Već se mnogi stranci interesuju za taj film, da bude prikazan kod njih, iako još nije imao premijeru, to dovoljno govori”, pohvalio je glumac “Zlatnog dečka”.

Dramski umetnik je približio novi film da ima veoma dinamičnu režiju, brze kadrove, a po trejleru i podseća na raskošan muzički spot, i glumac dodaje da je svakako dominantna rep muzika, jer je reditelj Janković deo spomenute rep grupe “Beogradski sindikat”, te realizuje njihove spotove.

“Naš “Zlatni dečko” ima jako dobre odigrane uloge, svi glumci su bili sjajni, snimili smo film koji će na festivalima da oduva publiku, što i jeste zamisao projekta.”, siguran je Kuzmanović.

Denis Murić igra glavnu ulogu talentovanog fudbalera sklonog porocima i uživanju u sladostrastima, a uz njega, osim Kuzmanovića kao menadžera, igraju i Petar Strugar, Ljubomir Bulajić, Jovana Gavrilović, Igor Benčina, Tihomir Tika Stanić i drugi, i od filma će se realizovati TV serija.

Protekla godina je sagovorniku Tanjuga bila “sezona menadžera”, jer je igrao i muzičkog menadžera u najgledanijem filmu godine - “Toma”, u režiji Dragana Bjelogrlića.

Sa više od milion i 100.000 gledalaca, biografska muzička drama o Tomi Zdravkoviću je oduševila cijelu Srbiju i region, na šta je Kuzmanović beskrajno ponosan.

Taj projekat je još jedna saradnja Kuzmanovića i Bjelogrlića, koji su prvo snimali film i raskošnu TV seriju - sagu “Montevideo” (tri sezone), onda kasnije triler “Senke nad Balkanom” (dvije sezone).

Prema njegovim riječima, buduća TV serija “Toma” će tek da ostavi publiku bez daha, možda i više od filma, jer je radnja proširena, svi likovi dobijaju više prostora, tako da će i on provesti malo više na malom ekranu.

Osim dva navedena filma, Andreja je aktuelan sa najnovijom komičnom serijom “Složna braća – The Next Generation” autora Dr Neleta Karajlića, koja se prikazuje na televizijama Superstar TV i Prva TV, u realizaciji kuće “ETM Produkcija” i kompanije Telekom Srbija, koja stoji i iza “Zlatnog dečka”.

“Čini mi se da je serija veoma kvalitetna, a upravo takvi formati, sitkomi, moraju tako izgledati - vrlo skupo, da prebace bilo koju “rampu”, pogotovo kada je sve šaljivo. Ljudi lepo reaguju dok je prate, stižu mi pohvale sa mnogih strana, biće pravi hit”, izjavio je protagonista svih 12 epizoda serijala, nastavka originala “Složne braće” iz daleke 1995. godine.

Posljednjih godina Kuzmanović imao je ozbiljne, karakterne uloge u serijama kao što su spomenuta “Senke nad Balkanom” ili “Jutro će promeniti sve”, a sada ga publika gleda i kao - komičara.

Nekada je glumcima teško odrediti da li su rođeni više za dramu ili komediju, a Kuzmanović u ovom trenutku želi da se oproba i u humorističkom programu.

“Smatram da su i komedija i drama veoma teške i zahtjevne za glumca. Odnosno, nisu teške, jer za mene je gluma kao jedna velika igra, i uvijek sam govorio ako prestanem da se igram u ovom poslu, da ću tada i prestati da se bavim glumom. Mislim da je to pošteno od svakog umjetnika, stvaraoca, izvođača. Isti je princip, šablon i tema kod svih umetnika”, podvukao je Kuzmanović.

Kroz detaljnu analizu, glumac je iznio stav da su sve to drame kada se stvaraju, a onda zavisi gdje koji komad putuje: prvi ide ka smijehu, drugi ka trileru ili nekim težim osjećanjima.

“Sve mi je pođednako važno - tragedija, komedija, drama, uživam u svim žanrovima. Kada je drama u pitanju, tada dolazi ozbiljnost, ali opet, i u humoru postoji doza toga, on mora biti ozbiljan. Komedija prvo mora biti dobro napisana, pa tek onda uspješno izvedena. Ja mogu da je odigram kao dramu, a ona je zapravo veoma komična, višeslojna”, smatra junak “Montevidea”, koji je nedavno ostvario zapažen uspjeh i sa istorijskim biografskim filmom i mini serijom “Ime naroda” (2020) Darka Bajića.

Proteklu godinu obilježio je i sporednom efektnom ulogom negativca u filmu “Nije loše biti čovek” Dušana Kovačevića, gde je delio ekran sa kolegom Borisom Milivojevićem, a kako napominje, oni su više samo nakratko gostovali u tom ostvarenju, imali su svega jedan dan snimanja.

Nova glavna uloga mu je u TV seriji iz 10 epizoda “Šetnja sa lavom” po scenariju glumca Andreja Šepetkovskog, u režiji Filipa Čolovića (“Kamiondžije d.o.o.” - dve sezone).

Andrija tumači rolu reditelja Bate, kome se život preokrene za milion i 360 stepeni.

“Veoma mi je drago što prvi put radim sa Anđelkom Prpić, nismo imali prilike da direktno sarađujemo. Šepetkovski je napisao veoma precizan, "najčistiji” scenario koji sam pročitao u životu. U karijeri do sada sam čitao i igrao svašta, igrom slučaja, ali ovo je jedan od rijetko pošteno napisanih tekstova, idealnih za glumce”, pohvalio je svog kolegu koji se oprobao kao scenarista.

Što se tiče matične kuće Kuzmanovića - Beogradsko dramsko pozorište je postalo najproduktivnija umjetnička ustanova u posljednjem periodu, koja realizuje po 11 projekata godišnje.

Glumac je aktuelan sa novijom predstavom “Zelena čoja Montenegra” prema romanu Mome Kapora, u režiji Nikite Milivojevića, u koprodukciji sa festivalom “Budva, grad teatar”.

Za sada još ne zna gdje će igrati u najnovijim predstavama od planiranih 10 koje se spremaju za ovu godinu, mada postoje dogovori i pregovori gde će koga od glumaca iz ansambla da raspodjele.

“Svakako ću biti deo novih produkcija. Naš upravnik Jug Radivojević je napravio pravi tim snova na Krstu i omogućio nam da radimo sa nekim rediteljima regiona sa kojima možda nikada ne bi imali priliku. Počeli smo da ličimo na neki stari BDP u modernoj verziji: pravo ozbiljno, regionalno pozorište”, imao je samo riječi hvale za svoj teatar.

Uprava je imala sluha za njega da ga poštede u ovom periodu, kada je puno snimao filmove i serije, da ne radi više od jedne nove uloge godišnje, tako je prethodna bila u drami “Liliom” (2019).

Priznaje da se veoma uželio pozorišta, i obećava da će ga u narednom periodu biti više, a on svom teatru vraća tako što je prisutan svugdje na malim i velikim ekranima, i smatra da publika i dolazi da gleda onda popularne glumce uživo u pozorištu.

Neumorni umjetnik stigao je da snimi i novi film “Planeta” u crnogorsko-srpskoj koprodukciji.

"U pitanju je tinejdžerska priča, ali ja tu ne igram tinejdžera, kako bi mnogi pomislili, već prvi put igram nekome oca. Približavam se 40. godini, tako da su krenule da me stižu i takve uloge", otkrio je Kuzmanović i dodao da, iako mu kažu da je i dalje mladolik, smatra da biologija pokazuje drugačije, te je svjestan da ne može imati role klinaca, već više one srednjih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana