Зеленаш пристаје на робију, али ако буде саслушана жена коју је уцјењивао

Небојша Томашевић
Зеленаш пристаје на робију, али ако буде саслушана жена коју је уцјењивао

БАЊАЛУКА - Мишо Петковић (43) из Добоја, оптужен за изнуду и зеленашење, пристаје на пет година затвора, али уз услов да се саслуша оштећена у овом случају јер тврди да она није говорила истину.

Њега терете да је радници  једне спортске кладионице у Бањалуци посудио новац уз „зеленашку“ камату па је натјерао да му да шифре и кључ након чега је из кладионице однио цигарете и новац укупне вриједности близу 12.000 марака.

- Није спорно да пристанем на тих пет година, крив сам и треба да одговарам. Међутим треба да буде саслушана оштећена, да ме погледа у очи и каже да ли сам био код ње у стану и дао јој дио новца или нисам. Није она само посудила 350 КМ - рекао је оптужени Петковић у бањалучком Окружном. Он је отказао пуномоћ свом адвокату Александру Јокићу, те намјерава да ангажује другог браниоца.

Петковић је рекао да ће признати кривицу и одмах потписати пет година робије ако саслушју оштећену.

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић га је питао шта је спорно у изјави оштећене, а оптужени је истакао да је спорно све.

- Ако негирате изјаву и кажете да је то спорно, онда не признајете кривицу - рекао је судија Улетиловић.

Суђење је због опозива браниоца  одгођено, а  судија је упозорио оптуженог да у року три дана достави суду обавјештење ко му је нови адвокат.

Петковића Окружно тужилаштво терети да је Р. В. која је радила у спортској кладионици у бањалучкој  улици Царице Милице у септембру лани  позајмио  350 КМ уз услов да му на име камате врати још толико, а затим је пријетећи њој и дјетету натјерао да му да шифру и кључ кладионице из које је однио новац и цигарете вриједне 11.679 КМ.

Наводи се да је претходно мјесецима долазио у кладионицу која се и налази у згради у којој живи те је стекао повјерење раднице и сазнао да је она у веома тешкој материјалној ситуацији што је искористио. Према оптужници, радницу је данима малтретирао и притискао те пријетио њој и дјетету тражећи да му врати новац. Истиче се да је  и једном приликом тражио да са њеним малољетним сином “као породица” оду до Лознице да он донесе кривотворене евре од  пријатеља што је она одбила. Након тога Петковић јој је пријети спомињући  име њеног сина и говорећи да зна сва њена кретања и мјесто гдје живи, те да јој је дневна камата 35 КМ. Тражио је од ње да врши уплате у кладионици у његово име, говорио јој да је лежао за убиство и да њему ништа није убити, да ником не смије говорити јер има добре везе и ради за полицију.

Затим је крајем октобра по завршетку смјене позвао Р.В. и рекао јој  да дође до њега у кафић кладионице што је она учинила  и он јој је рекао да ће те вечери доћи ,,да се поигра са њом и њеним сином  који би могао постати цурица".

Те је вечери Петковић пријетећи њој и дјетету навео  Р.В. да уђе у његово возило те ју је возио по Бањалуци пријетећи јој пиштољем који је стављао и између њених ногу.

- Пријетио да ће убити и њу и дијете ако му не да кључ од кладионице и шифре за аларм и сеф, те објасни начин дјеловања, а иста је то одбијала. Он јој је рекао да, ако не учини што тражи, да ујутру нико неће остати жив на адреси њеног бившег супруга  код кога је ту ноћ одвела сина страхујући од Петковића. Радница кладионице му је због страха за свој и живот  дјетета  дала шифру и  кључ од кладионице те објаснила начин дјеловања. Он јој је наредио да чува стражу и дао јој телефон. Када је она покушала да побјегне запријетио је да ће је убити па се она вратила.

-Петковић је затим маскиран и с рукавицама на рукама откључао кладионицу, деактивирао аларм и отворио сеф те узео 7.358 КМ и новац од ваучера у износу  3.155, цигаре разних робних марки у вриједности од 1.165 КМ. Причинио је укупну штету од 11.679, а оштећеној запријетио да ће убити њу и њеног сина , ако било шта каже полицији – наведено је у оптужници.

Мишо Петковић је вишеструко осуђиван и лежао је због убиства и силовања, крађе и разбојништава. Између осталог, добојски Окружни суд га је  у децембру 2011. године осудио на 20 година затвора због силовања, убиства и разбојништва. Он је силовао комшију којег је затим усмртио сјекиром. Због убиства је осуђен и у Новом Саду гдје добио 15 година затвора. Тај злочин је починио након што је током служења затворске казне по пресуди суда у Добоју побјегао у Србију са слободног викенда.

Адвокат

Александар Јокић је потврдио да је дошло до његовог опозива и истакао да је у овом случају нарушен однос повјерења између браниоца и клијента.

Он је појаснио да је било споразума са тужилаштвом око признања кривице и да је оптужени прво био сагласан, па се послије предомислио.

- То говори у прилог да се не може успоставити однос повјерења јер оптужени мијења мишљење - рекао је Јокић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана