Због смртоносног премлаћивања Бруне Ролда Борису Зорићу и Слободану Крнетићу укупно 12 година робије

Небојша Томашевић
Због смртоносног премлаћивања Бруне Ролда Борису Зорићу и Слободану Крнетићу укупно 12 година робије

БАЊАЛУКА - Борис Зорић (33) и Слободан Крнетић (33) осуђени су у бањалучком Окружном суду на укупно 12 година затвора због убиства познаника Бруна Ролда.

Крнетић је осуђен на осам година, а Зорић на четири године затвора јер је утврђено да је кривично дјело починио у стању битно смањене урачуњивости. Зорићу је изречена казна испод законског минимума, а он ће бити упућен на чување и лијечење од зависности у Завод за психијатрију на "Сокоцу".

Уколико лијечење буде трајало крађе од казне, остатак ће провести у затвору.  Према пресуди Зорић и Крнетић су злочин починили 25. новембра лани заједно са Радом Дрљачом који је признао кривицу и  осуђен на 15 година робије. Суд је поменути двојац осудио за блаже кривично дјело  односно за убиство умјесто за тешко убиство како их је теретила оптужница. Судија Бранимир Јукић истакао је да је вијеће измијенило правну квалификацију јер нису нађени елеменати да су оптужени починили тешко убиство.

- Није утврђено да су поступали безобзирно нити је било узнемирења јавности. Дјело је почињено са евентуалним, а не директним умишљајем. Оптужени и жртва су се познавали и између њих јер избио сукоб јер Ролд није набавио неке таблете. Суд је нашао доказе да су починили убиство, а ту чињеницу између осталог потврђује и ДНК вјештачење којим је утврђено да су трагови крви жртве нађени на одјећи оптужених - појаснио је судија Јукић.

Ролд је убијен у напуштеној кући у бањалучкој улици Васе Глушца, која је власништво Ивице Пезића. Ту су га брутално претукли Зорић и Крнетић заједно сa Дрљачом који га је касније заклао ножем. У пресуди се наводи да су они премлаћивањем жртви нанијели повреде опасне по живот које су заједно са раном коју му је нанио Дрљача довеле до смрти. Судија Јукић је рекао да је утврђено да је први ударац Ролду нанио Крнетић, да би му се остали придружили у млаћењу жртве.

- Ролду су везали ноге и  Зорић га је држао док су га Дрљача и Крнетић везали марамом. Крнетић је потом узео кухињски нож и пришао Ролду говорећи му да ће га заклати. Одустао је и нож оставио на сто, али га је затим узео Зорић те пришао Ролду, прислонио му оштрицу на врат уз исту пријетњу, али и он је одустао. Нож је  узео Дрљача и убо Ролда у врат и убио га - наведено је у пресуди.

Дрљача је  запалио спужву кревета на којем је лежао убијени Ролд. Усљед пожара тијело жртве је угљенисано, а ватра се проширила на кућу која је оштећена.

Притвор

Судско вијеће је након изрицања пресуде продужило притвор осуђеним Борису Зорићу и Слободану Крнетићу.

Притвор им је продужен због бојазни од бјекства, а Зорићу и због опасности да ће поновити кривичо дјело и чињенице да је зависник од опијата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана