Завршено суђење судији из Фоче: Прихватио продају хотела по нижој тарифи

Небојша Томашевић
Завршено суђење судији из Фоче: Прихватио продају хотела по нижој тарифи

БАЊАЛУКА - Оптужени судија Основног суда у Фочи Ермин Корда приликом продаје хотела “Чајниче” прихватио је нижу цијену од процијењене и није оставио довољан износ новца да буде исплаћен дуг заложном повјериоцу Небојши Јањићу, иако је био дужан по закону те га је тако оштетио за 93.000 КМ.

Рекла је ово у у бањалучком Окружном суду у завршној ријечи републички тужилац Снежана Живковић, која је затражила од судског вијећа да Корду осуди по закону.

Одбрана оптуженог с друге стране је тврдила да тужилаштво није доказало оптужбе, због чега је предложила ослобађајућу пресуду као једино могућу. Након изношења завршних ријечи одбране и тужилаштва предсједник вијећа Драган Улетиловић заказао је за 6. март изрицање пресуде.

Републичко тужилаштво судију Корду терети за кривично дјело повреда закона од стране судије или јавног тужиоца, јер је кршењем закона досудио хотел “Чајниче” општини Чајниче и оштетио заложног повјериоца првог реда, односно Јањића.

Тужилац Живковић је напоменула да је оптужени судија прихватио да купопродајну цијену хотела умањи за потраживање општине Чајниче.

- Знао је да прво морају бити намирена потраживања заложног повјериоца па тек онда други. Међутим, донио је рјешења о исплати и потраживања других повјерилаца, а да није оставио довољно новца да буду исплаћена сва потраживања Јањића који је требало да буде први исплаћен - рекла је између осталог Живковићева.

Додала је да је Корда донио рјешење да од продаје хотела буде исплаћен главни дуг и трошкови Јањићу, али није навео затезне камате.

Бранилац оптуженог Корде адвокат Миленко Војо Радовић тврди да судија Корда није имао мотив ни намјеру да оштети Јањића и да је поступао у складу са законом.

- Зашто би донио рјешење да се исплати дуг и трошкови Јањићу да је имао намјеру да га оштети. Када је сазнао да је он у затвору, отишао је код њега да га обавијести о продаји хотела и о његовим правима. То што у то нису урачунате затезне камате је плод непажње. Судије су само људи - рекао је адвокат Војо Радовић.

Подсјетио је да се Јањић на рјешење о исплати дуга и трошкова није ни жалио.

Према оптужници Корда је поступао у извршном поступку продаје хотела “Чајниче” од 4. јула 2013. године до 6. августа 2020. године.

Вјештачење

Вјештак економске струке Милица Видовић у бањалучком Окружном суду на наставку суђења Корди потврдила је да је након продаје хотела исплаћено 28.825 КМ трошкова извршног поступка. Потврдила је да је након што се одбију ти трошкови било довољно новца да буду намирена сва потраживања Небојше Јањића, који је био повјерилац првог реда и намирена потраживања повјерилаца другог реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана