Затражено продужење притвора за Бербића и Лабидију

Срна
Затражено продужење притвора за Бербића и Лабидију

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ затражило је данас продужење притвора Миларему Бербићу и Хамзи Лабидију након што су против њих потврђене оптужнице због ратовања у Сирији.

На одвојеним рочиштима Тужилаштво и одбране изнијели су ставове у вези са притвором у којем се Бебрић и Лабиди налазе од када су депортовани из Сирије у децембру прошле године, преноси Бирн.

Одбрана Бербића успротивила се приједлогу Тужилаштва, оцијенивши да нису реални наводи да би оптужени могао побјећи или поновити кривично дјело, као ни да би његовим пуштањем на слободу дошло до узнемиравања јавности, те је предложила да му буду ограничено кретање и састајање са одређеним лицима.

Иако је потврђена оптужница због ратовања у Сирији на страни “Исламске државе”, као терористичке организације, бранилац Алмин Хрустић је позвао Суд да преиспита основаност сумње, наводећи да се на снимцима у доказном материјалу уопште не налази Бербић.

Хрустић је рекао да су Бербићу одузете исправе у Сирији, гдје је отишао у потрази за кћерком и петоро унучади.

Он је додао да је оптужени у једном селу био присиљен да обавља одређене радове и да се није могао вратити.

Оптужени Бербић је испричао да је онима који су намјеравали да се врате тражено између 500 и 1.500 долара, те да он није имао тај новац.

Тужилац Елвира Станојловић рекла је да је потврђивањем оптужнице потврђена основана сумња, те је навела да докази показују да је оптужени био припадник паравојне формације у оквиру “Исламске државе”, да је испољио висок степен радикализације и да су сви који су отишли могли да се врате.

Одбрана Хамзе Лабидија сматра да са потврђивањем оптужнице престаје да постоји опасност од утицаја на свједоке, јер су сви докази већ прикупљени.

Тужилац Дубравко Чампара рекао је да не жели доћи у ситуацију да свједоци мијењању исказе због нечијег утицаја.

Чампара је додао да је Лабиди боравио седам година у ратној зони, преноси Бирн.

Суд ће накнадно донијети одлуку о приједлозима за продужење притвора, а у сљедећој фази поступка оптужени ће бити позвани да се изјасне о кривици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана