Zatraženo produženje pritvora za Berbića i Labidiju

Srna
Zatraženo produženje pritvora za Berbića i Labidiju

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH zatražilo je danas produženje pritvora Milaremu Berbiću i Hamzi Labidiju nakon što su protiv njih potvrđene optužnice zbog ratovanja u Siriji.

Na odvojenim ročištima Tužilaštvo i odbrane iznijeli su stavove u vezi sa pritvorom u kojem se Bebrić i Labidi nalaze od kada su deportovani iz Sirije u decembru prošle godine, prenosi Birn.

Odbrana Berbića usprotivila se prijedlogu Tužilaštva, ocijenivši da nisu realni navodi da bi optuženi mogao pobjeći ili ponoviti krivično djelo, kao ni da bi njegovim puštanjem na slobodu došlo do uznemiravanja javnosti, te je predložila da mu budu ograničeno kretanje i sastajanje sa određenim licima.

Iako je potvrđena optužnica zbog ratovanja u Siriji na strani “Islamske države”, kao terorističke organizacije, branilac Almin Hrustić je pozvao Sud da preispita osnovanost sumnje, navodeći da se na snimcima u dokaznom materijalu uopšte ne nalazi Berbić.

Hrustić je rekao da su Berbiću oduzete isprave u Siriji, gdje je otišao u potrazi za kćerkom i petoro unučadi.

On je dodao da je optuženi u jednom selu bio prisiljen da obavlja određene radove i da se nije mogao vratiti.

Optuženi Berbić je ispričao da je onima koji su namjeravali da se vrate traženo između 500 i 1.500 dolara, te da on nije imao taj novac.

Tužilac Elvira Stanojlović rekla je da je potvrđivanjem optužnice potvrđena osnovana sumnja, te je navela da dokazi pokazuju da je optuženi bio pripadnik paravojne formacije u okviru “Islamske države”, da je ispoljio visok stepen radikalizacije i da su svi koji su otišli mogli da se vrate.

Odbrana Hamze Labidija smatra da sa potvrđivanjem optužnice prestaje da postoji opasnost od uticaja na svjedoke, jer su svi dokazi već prikupljeni.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da ne želi doći u situaciju da svjedoci mijenjanju iskaze zbog nečijeg uticaja.

Čampara je dodao da je Labidi boravio sedam godina u ratnoj zoni, prenosi Birn.

Sud će naknadno donijeti odluku o prijedlozima za produženje pritvora, a u sljedećoj fazi postupka optuženi će biti pozvani da se izjasne o krivici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana