За обмане при добијању кредита Брчанки 10 мјесеци затвора

Агенције
За обмане при добијању кредита Брчанки 10 мјесеци затвора

Мостар - Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је кривицу Ђуки Станишић из Брчког, коју је претходно оптужило да је у поступку одобравања кредита обманула неколико комерцијалних банака и преварила већи број жираната.

Донесећи правоснажну пресуду надлежни суд у Дистрикту огласио је кривом Станишићеву изрекавши јој казну затвора у укупном трајању од 10 мјесеци. Одлуку о њеном кажњавању суд је донио након што је прихватио већи број инкриминација у вези са кредитним пословима из 2006, које јој је Тужилаштво дистрикта ставило на терет оптужницом од прије двије године.

Крајем 2012. она је оптужена да је у поступцима одобравања кредита обманула службенике двију банака дајући им неистините податке значајне за добијање кредита. Она је, наиме, у захтјевима за кредит навела да нема кредитних задужења у другим банкама свјесно прикривајући податке да је већ кредитно задужена. Тако је, иако је имала укупно задужење од 50.000 марака, добила нова кредитна средстава у износу од 45.000 марака. Да би то постигла она се користила и нетачним подацима о запослењу и плати жираната предајући банци фалсификовану документацију.

Осим обмана банака њој су двјема засебним точкама оптужнице на терет стављене и преваре жираната у погледу намјере кориштења кредитних средстава. Према доказаним наводима оптужнице она је, умјесто да одобрена кредитна средства искористи за затварање ранијих кредита осигураних јемствима истих жираната, иста утрошила за дјелимично затварање сасвим других кредитних обавеза, док је већи дио средстава пребацила на властити текући рачун или, пак, готовински трошила.

Сагласно укупним резултатима кривичног поступка оптужена је оглашена кривом за кривично дјело обмане при добијању кредита и продужено кривично дјело преваре. Након што је првостепена пресуда измијењена у погледу одлуке о казни Станишићева је кажњена јединственом казном у трајању од 10 мјесеци, а након што су јој одмјерене појединачне казне од 8 мјесеци за обману банке и 4 мјесеца за превару жираната, саопштено је из Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана