Узнемиравао радника: Потврђена пресуда бизнисмену Драгану Нешковићу

ГС
Узнемиравао радника: Потврђена пресуда бизнисмену Драгану Нешковићу

БИЈЕЉИНА - Окружни суд у Бијељини потврдио је првостепену пресуду Драгану Нешковићу, власнику бијељинске компаније "Нешковић", утврђујући да је он узнемиравао радника Небојшу Чвргића.

"Жалба туженог се одбија и пресуда Основног суда у Бијељини од 22. новембра 2023. године потврђује. Захтјев туженог за накнаду трошкова жалбеног поступка се такође одбија", наводи се у другостепеној пресуди.

Основни суд у Бијељини је, подсјетимо, усвојио, а сада и Окружни суд потврдио тужбени захтјев Чвргића, чиме је утврђено да је он претрпио узнемиравање на раду код послодавца "Нешковић", и то од оснивача и власника компаније.

Утврђено је тиме да је бизнисмен 13. августа 2022. године у просторијама бензинске пумпе "Нешковић" Бијељина, Сремска улица, Чвргића вербално напао, вријеђао, обратао му се уз вику, те јавно коментарисао лична својства радника уз упућивање вулгарних коментара, али га и физички напао бацивши на њега стаклени предмет.

Стога је Нешковић обавезан да Чвргићу исплати нематеријалну штету по основу претрпљеног узнемиравања на раду од 5.000 КМ са законском затезном каматом.

Подсјетимо, бијељински бизнисмен је пред Основним судом у Бијељини изгубио двије грађанске парнице које су, првостепеном одлуком, добили Чвргић и његов адвокат Владимир Драгичевић из Бањалуке, с тим што је једна од тих пресуда сада и потврђена на другостепеном суду, а епилог друге још није окончан.

"Задовољан сам правоснажним окончањем ове парнице. Посебно наводим да је овај спор суђен по Закону о заштити од узнемиравања на раду, који се примјењује посљедње двије године, тако да је потребно још неко вријеме да се судска пракса по том закону искристалише. Тако сматрам да је и ова пресуда један од корака у добром смјеру", рекао је за "Независне новине" адвокат Драгичевић.

Пред Основним судом у Бијељини се Нешковићу још увијек суди и по Кривичном законику Републике Српске, а по оптужници Тужилаштва у којој се наводи да је бизнисмен на раду злостављао свог радника.

Истовремено, Нешковић чека и другу другостепену пресуду након што је споменуту првостепену грађанску парницу изгубио пред Основним судом у Бијељини. 

У тој, првостепеној пресуди, Основни суд у Бијељини утврђује да постоји радни однос на неодређено вријеме између Чвргића и компаније "Нешковић" од 9. августа 2022. као дана ступања радника на рад, те се обавезује тужени да Чвргића врати на посао, али му и исплати све што би радник зарадио.

Ријеч је о укупном износу од 9.225 КМ, плус камате, за период до 31. октобра 2023. године, плус 700 марака за сваки сљедећи мјесец до повратка радника на посао. Компанија "Нешковић" је дужна и да раднику уплати доприносе за тај период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана