Тврдње вјештака одбране Бенедија Ђукановића: Крунић упуцан у врат из близине

Небојша Томашевић
Тврдње вјештака одбране Бенедија Ђукановића: Крунић упуцан у врат из близине

БАЊАЛУКА - Бизнисмен и власник компаније "Сектор Секјурити" Славиша Круниће (48) погођен је једним хицем у врат са лијеве стране из непосредне близине и то из унутрашњости кабине возила.

Ово је у бањалучком Окружном суду казао вјештак одбране оптуженог  Бенедија Ђукановића (54), балистичар Војин Маштруко из Загреба. 

Осим Ђукановића у овом случају за убиство су оптужени  Емилио Балдо (54) те  бивши радник „Сектора Секјуритија" Родољуб Гајић који одговара само за помагање. 

У злочину је учестовао и Жељко Ковачевић који је убијен у размјени ватре.  

Вјештак Маштруко је казао да је на основу вјештачења колеге медицинске струке Веде Туце и на основу трагова прскотина крви и мозга утврдио да је Крунић погођен из близине у врат.

"На стропу аутомобила изнад задњег сједишта  видљиви су трагови крви и мозга, а на врату Крунића се виде трагови гарежи и велика је рана која настаје од пуцања из непосредне близине, прислона на кожу. Пуцано је из унутрашњости кабине возила" рекао је Маштруко.

Он је, одговарајући на питања  предсједника судског  вијећа Баранимира Јукића, потврдио да на стропу возила није нашао оштећење од метка.  

Судију је интересовало да ли је поменута рана могла настати од рикошета метка и на основу чега тврди да је Крунић погођен из близине и у унутрашњости  возила. Маштруко тврди да се не ради од рикошету јер око ране има гарежи, а и нема других трагова рикошета. 

Овај вјештак је још појаснио да је на основу трагова чахура које су евидентиране у записнику о увиђају и скици лица мјеста, утврдио да је на возило пуцано са свих страна.

"Прво је пуцано с десне, а затим са предње, те с лијеве и задње стране возила. Нападачи су га обилазили" казао је Маштруко који тврди и да Крунићев возач  Горан Илиић није рањен док је био у возили, већ напољу.

"На то указује да у ауту нема трагова крви на мјесту гдје био возач као ни да ни један хитац није прошао кроз кабину у предјелу његових ногу како би га погодио у кољено" казао је Маштруко.

Републички тужилац му је показала фотографију са увиђаја на кој се види да на патосници испред возача имају мрље, које су, како тврди, сигурно крв.

Вјештак Маштруко је казао да ту фотографију није видио, а да прегледом возила које је урадио није нашао трагове крви. Одбрана је истакла да мрље могу бити и уље јер тужилаштво то није вјештачило.

Вјештак Маштруко тврди и да убијени нападач Жељко Ковачевић није погођен с мјеста гдје су пронађене чахуре од пиштоља "глок" уколико се у вријеме пуцњаве налазио на мјесту гдје пронађен мртав.

"Он је пронађен 46 метара удаљен од задње стране возила. Његов положај у односу на возило је нижи за девет метара и ту је нагиб пута 11.7 степени" појаснио је Маштруко.

Саслушање вјештака Туце је одгођено за март због недостатка времена. 

Крунић и његово члан обезбјеђења Жарко Павловић убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа. Оптужене трете и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића који је рањен у нападу.

Ђукановића и Балду терете да су заједно са убијеним нападачем Жељком Ковачевићем организовали и припремили злочин. Гајића терете за помагање јер је одао информације о кретању свог газде и обезбјеђењу у замјену за опрост дуга. 

ЛАИК

Бранилац оптуженог Ђукановича, Татјана Савић приговорила је начину испитивања судије Јукића  у вези са тврдњом да је круничћ погођен из блиизине и из унутрашсоти аута те рекла рекла да је пристрасан и лаик.

"Лаик за ово јесам и зато и испитујем вјештака да тачно утврдимо чињенице. Суд има право да пита. Казнићу вас са 5.000 КМ ако наставите да говорите шта суд може да ради и како да пита. Морамо разјаснити зашто  се не овдје ради о рикошету" рекао је Јукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана