Тужилаштво тражи ново суђење за нестанак доказа у случају “Давид Драгичевић”, одбрана потврду ослобађајуће пресуде

Небојша Томашевић
Тужилаштво тражи ново суђење за нестанак доказа у случају “Давид Драгичевић”, одбрана потврду ослобађајуће пресуде

БАЊАЛУКА - Окружно тужилаштво у Бањалуци тражи да буде укинута пресуда којом су криминалистички техничари Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске Микица Марјанац и Зоран Бошњак ослобођени оптужби за уништавање доказа у предмету “Давид Драгичевић” , док одбрана сматра да је првостепена пресуда законита и да је треба потврдити.

Марјанац и Бошњак су у првостепеном поступку у Основном суду у Бањалуци ослобођени оптужби да су починили кривично дјело уништавање и скривање доказа. Пресуду је 27. јануара ове године изрекла судија тог суда Радмила Медаковић која, образлажући првостепену пресуду, тада  рекла да Тужилаштво није успјело да докаже чињенице из оптужнице, да није доказано постојање намјере оптужених.

Окружни тужилац Далибор Врећо у другостепеном поступку је од бањалучког Окружног суда затражио укидање пресуде и да се поступак врати на ново суђење.

Бранилац Марјанца адвокат Александар Јокић сматра да захтјев тужилаштва није основан.

- Тужилаштво није доказало кривицу оптужених те првостепену пресуду треба потврдити. Она је правилна и законита -  рекао је Јокић.

Према оптужници, Марјанац и Бошњак су у намјери да спријече или отежају доказивање, уништили предмет који може послужити као доказ, односно терете их да су бацили у отпад Драгичевићеве боксерице које су након обдукције тијела пребачене у депозит Полицијске управе Бањалука.

Овај предмет је први и последњи пут евидентиран у обдукционој сали и никада није вјештачен, нема га у службеној забиљешци из полицијског КТЦ центра нити њиховој фотодокументацији.

Драгичевић је нестао у ноћи између 17. и 18. марта 2018. године, а његово тијело је пронађено 24. марта на ушћу Црквене у Врбас код тврђаве “Кастел” у Бањалуци. Предмет убиства Давида Драгичевића је од Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци преузело Тужилаштво БиХ.

Суђење Марјанцу и Бошњаку је почело у априлу 2021. године и то двије године након што се су изјаснили о кривици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана