Tužilaštvo traži novo suđenje za nestanak dokaza u slučaju “David Dragičević”, odbrana potvrdu oslobađajuće presude

Nebojša Tomašević
Tužilaštvo traži novo suđenje za nestanak dokaza u slučaju “David Dragičević”, odbrana potvrdu oslobađajuće presude

BANjALUKA - Okružno tužilaštvo u Banjaluci traži da bude ukinuta presuda kojom su kriminalistički tehničari Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Mikica Marjanac i Zoran Bošnjak oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u predmetu “David Dragičević” , dok odbrana smatra da je prvostepena presuda zakonita i da je treba potvrditi.

Marjanac i Bošnjak su u prvostepenom postupku u Osnovnom sudu u Banjaluci oslobođeni optužbi da su počinili krivično djelo uništavanje i skrivanje dokaza. Presudu je 27. januara ove godine izrekla sudija tog suda Radmila Medaković koja, obrazlažući prvostepenu presudu, tada  rekla da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže činjenice iz optužnice, da nije dokazano postojanje namjere optuženih.

Okružni tužilac Dalibor Vrećo u drugostepenom postupku je od banjalučkog Okružnog suda zatražio ukidanje presude i da se postupak vrati na novo suđenje.

Branilac Marjanca advokat Aleksandar Jokić smatra da zahtjev tužilaštva nije osnovan.

- Tužilaštvo nije dokazalo krivicu optuženih te prvostepenu presudu treba potvrditi. Ona je pravilna i zakonita -  rekao je Jokić.

Prema optužnici, Marjanac i Bošnjak su u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje, uništili predmet koji može poslužiti kao dokaz, odnosno terete ih da su bacili u otpad Dragičevićeve bokserice koje su nakon obdukcije tijela prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka.

Ovaj predmet je prvi i poslednji put evidentiran u obdukcionoj sali i nikada nije vještačen, nema ga u službenoj zabilješci iz policijskog KTC centra niti njihovoj fotodokumentaciji.

Dragičević je nestao u noći između 17. i 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave “Kastel” u Banjaluci. Predmet ubistva Davida Dragičevića je od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci preuzelo Tužilaštvo BiH.

Suđenje Marjancu i Bošnjaku je počelo u aprilu 2021. godine i to dvije godine nakon što se su izjasnili o krivici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana