Тужилаштво не може реконструисати Мандићево кретање након злочина

Небојша Томашевић
Тужилаштво не може реконструисати Мандићево кретање након злочина

БАЊАЛУКА - Бањалучко Окружно тужилаштво на основу снимака видео надзора није могло реконструисати кретање оптуженог Далибора Мандића (37) након бруталног убиства Ариела Богдановића, казала је ово у бањалучком Окружном суду тужилац Тања Мрђа.

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић тражио је да се у судници прикажу снимци надзорних камера које су критичне вечери у вријеме убиства снимиле Мандића да се утврди куда се све кретао. 

- Ради се о снимцима који трају 24 часа и наш службеник за информационо-комуникационе технологије је рекао да се не може утврдити кретање оптуженог. Тужилаштво је раније, у наредби за вјештачење, од стручне особе Управе за полицијску подршку МУП-а Републике Српске Јелене Илић тражило да се утврди рута кретања оптуженог и добили смо одговор да се то не може утврдити - рекла је Мрђа, додајући да је суду доставила меморијске стикове са свим снимцима.

Додала је да је о овоме обавијештен и вршилац дужности Главног окружног јавног тужиоца Сеад Жерић, који је сагласан да се на основу снимака не може утврдити кретање. 

Након овог изјашњења тужиоца предсједник вијећа Улетиловић рекао да ће по захтјеву суда на наставку суђења поново саслушати  поједини вјештаци.

- Њихово саслушање је неопходно ради појашњења одређених појединости и отклањања одређених недоумица у доказима тужилаштва - појаснио је судија.

Тако ће поново свједочити стручне особе МУП-а Српске Јелена Илић која је вјештачила надзорне снимке као и стручњак Мирослав Ћурковић који је вјештачио мобилне телефоне, али и биолог Божана Илић која је вјештачила одјећу оптуженог.

Мандића терете за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин које починио 2. децембра 2022. године око 19.35 часова на Булевару Српске војске. Како се наводи у оптужници Мандић је кобне вечери, у намјери да га убије, пратио Богдановића који је ишао из правца Тржног центра „Делта планет” према Рабровачком мосту. Сустигао га је у близини студентског кампуса и убо ножем у предјелу горњег дијела трупа након чега је Богдановић рањен почео да бјежи те је прешао коловоз улице Булевар српске војске и пао код бензинске пумпе. Мандић му је притрчао те га ножем убо осам пута и усмртио, а затим побјегао. Убиство су снимиле камере оближњег видео надзора.

Лијечење

Као материјални докази пред судом су изведени Мандићеви љекарски налази и картони. Према тим документима он од 2015. године па до данас се није лијечио на Клиници за психијатрију УКЦ Републике Српске, ни Центру за заштиту менталног здравља или психијатрију добојске болнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана