Три године затвора због покушаја убиства у зеничком затвору: Перковић избо осуђеника због 100 КМ дуга

Небојша Томашевић
Три године затвора због покушаја убиства у зеничком затвору: Перковић избо осуђеника због 100 КМ дуга

ЗЕНИЦА - Ливањац Маријан Перковић (43) звани Марио осуђен је у Кантоналном суду у Зеници на три године робије јер је покушао да убије осуђеника К. Н. којег је избо у Казнено-поправном заводу у Зеници гдје је и он издржавао затворску казну.

Према пресуди, Перковић је осуђеника К. Н. напао 9. фебруара 2018. године. Тог дана, након ранијег сукоба, у вечерњим часовима је пришао с леђа осуђенику К. Н. те га убо пет пута заоштреном дршком брисача за под. Избо га је по грудном кошу, испод лијевог пазуха те у предјелу леђа и нанио му тешке повреде.

Наводи се да су мотив напада размирице и проблеми који су од раније постојали између њих двојице.

Према незваничним информацијама они су се сукобили због новчаног дуга од око 100 КМ. Према ранијим информацијама из истраге кобног дана прво је дошло до сукоба између двојице затвореника око враћања новчаног дуга. Наводно је сукоб између њих "тињао" више од 20 дана и они су се често препирали. Све је почело расправом током које је дошло до туче у којој је учествовало чак седам затвореника. Повријеђено је и неколико стражара који су покушали да зауставе тучу. Један од затвореника је стражара ударио главом о главу, док је други стражар задобио повреде ноге. Сукоб се смирио, а Перковић је око 18.30 часова напао и избо К. Н.

Шипка коју је користио била је дршка држача брисача за под који је Перковић заоштрио и од ње направио импровизовани бодеж.

Перковић је познат по чињењу кривичних дјела и осуђиван је више пута због разбојништва. Због пљачке спортске кладионице "Миленијум" у Мостару 2017. добио је седам година затвора. Пљачку је починио 14. маја 2016. пријетећи ножем, а када је ушао у кладионицу узвикнуо је "Хајмо сад, ово је пљачка". Осуђиван је и за пљачку Градске апотеке у мостарском насељу Ватикан. Полицији је након пљачке изјавио да је све починио због незапослености, сиромаштва и глади. Перковић је познат и по спектакуларном бијегу из затвора у Мостару када је са цимером у ћелији пререзао решетке на прозору. Они су се затим помоћу привезаних плахти спустили с прозора на земљу, а онда уз помоћ посебно припремљених мердевина умакли преко зида и бодљикаве жице. Перковић је познат и као уживалац наркотика, а једно вријеме је живио и као бескућник. Он је у КПЗ Зеница пребачен из затвора у Мостару.

  Стаклено око

Маријан Перковић познат као "разбојник са стакленим оком" јер има очну протезу. Током издржавања казне у затвору у Мостару жалио се да му је та протеза пукла због немара затворских чувара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана