Свједочили родитељи убијеног Ариела Богдановића: Не постоји довољна кaзна за овај злочин

Небојша Томашевић
Оптужени Мандић
Foto: Принтснкрин | Оптужени Мандић

БАЊАЛУКА – Казна коју бих желио убици мог сина, не постоји у овој држави. Какву год казну да добије надам се да ће умрети у горим мукама него мој син. Сваког дана се Богу молим за то.

Казао је ово у бањалучком Окружном суду Томо Богдановић,  отац убијеног Ариела, током суђења оптуженом за овај злочин Далибору Мандићу (37) из Бањалуке.

Мајка убијеног младића, Дијана Богдановић, за Мандића тражи доживотни затвор.

- Вољела бих да се из ове суднице пошаљу двије поруке. Прва је за друге монструме који вребају наше здраве и паметне момке и дјевојке је да неће проћи некажњено и да  због те казне добро размисле прије него што учине тако нешто. Друга порука је за све младе да буду опрезни, да добро пазе са ким раде и са ким се друже и ко им то стоји иза леђа, јер мој син је и нападнут с леђа - рекла је Дијана Богдановић.

Она је испричала да се кобне вечери дописивала са сином када је завршавао с послом  и да јој је он послао поруку да спреми кафу и да долази.

- Није се појављивао и мислила сам да је с неким остао у граду иако се он увијек јављао. Звала ме пријатељица из РТРС-а и питала гдје  Аријел, је ли у кући. Било ми је сумњиво, а  послије је дошао његов друг Миле Барош и рекао да постоје незваничне информације да се нешто лоше десило Ариелу, да је неки портал објавио. Нисам мислила да је тако црно, послије дошла полиција и обавијестила нас -испричала је Дијана Богдановић.

Истакла је да је њен син био филантроп и да се није ни са ким свађао нити је имао проблема у фирми.

- Причао ми је да постоји неки чудак у фирми који стоји иза њих и гледа у мониторе њихове без ријечи те да су тражили да се он измјести. Говорили су да је тако долазио и у кантину гдје једу и посматрао их без ријечи, те да су га покушали да укључе у друштво, али је одмахнуо руком - казала је Дијана.

Вјештак неуропсихијатар Мирко Николић казао је да је оптужени у вријеме почињења кривичног дјела био смањено урачунљив.

- Дјело је починио у стању високе узбуђености и сујете преплављен осјећајем безобзирне освете. Све је урадио за 24 секунде и то је нешто што је тешко разумљиво. Његова способност да схвати значај дјела и управља поступцима била је смањена због си поремећаја личности узрокован параноидним идејама, психотичним поремећајем - рекао је између осталог Николић и додао да је оптужени док је причао о дјелу био миран релаксиран, те да је исказао кајање, али на његов подстицај.

Истакао је  да је у овом случају проблем љубомора на момка којег је убио, те да је дискутабилно да ли је оптужени опасан за околину или није.

- Ради се о емоционално незрелој личности која пројектује своје жеље, осјећаја на друге, емоционално је хладна и дистанцирана особа. До овог момента није био опасан. Међутим његова мајка је душевни болесник и има психозу, те он има предиспозиције за психотичне поремећаје - рекао је између осталог Николић.

Вјештак специјалиста медицинске психологије Татјана Драгишић казала је да код оптуженог Мандића постоје параноидни индикатори.

- Таква особа сопствене идеје и мотиве приписује другима, јако је сумњичава и има параноидни стил мишљења. Такве особе вјерују да им други желе наудити, да им спремају завјере - рекла је између осталог Драгишићева.

Оптужени

Оптужени Далибор Мандић, казао је да је у притвору физички и вербално нападнут, те је питао вјештака медицинске психологије Татјане Драгишић да ли је то могло да има од утицаја на њено мишљење.

Драгишићева му је одговорила да није, и да би њен закључак и да је то знала био исти. Он је имао и приговор током свједочења мајке убијеног Ариела, Дијане, рекавши да је "беспредметно да оспорава, али да то да је стајао иза некога није тако“, али га је у томе прекинуо предсједник судског вијећа Драган Улетиловић.

Ране

Специјалиста судске медицине Жељко Каран казао је да је Богдановић задобио девет убодних рана  и да је умро усљед искрварења.

Описао је да је жртва имала повреде на брафи, врату и грудном кошу, те да је нож подобан да нанесе такве ране.

Појаснио је да је убодна рана у грудни кош, односно пробој плућа са пресјеченим крвним судовима сама за себе била смртоносна.

На данашњем суђењу требало је да буде саслушана и вјештак Јелена Илић, која је анализирала видео снимке убиства младића, али је њено саслушање одгођено јер тужилаштво  није обезбиједило услове да се снимци прегледају у судници.

Мандића  терете за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин.

Према оптужници, крвави напад који је шокирао Бањалучане, десио се 2. децембра прошле године око 19.35 часова на Булевару Српске војске.

Како се наводи, кобне вечери Мандић је, у намјери да га убије, пратио Богдановића који је  ишао из правца Тржног центра „Делта планет” према Ребровачком мосту.

Сустигао га је у близини студентског кампуса и убо  ножем у предјелу горњег дијела трупа након чега је Богдановић рањен почео да бјежи те је прешао коловоз Булевара српске војске и пао  код бензинске пумпе.

Мандић му је притрчао те га ножем убо осам пута  и усмртио, а затим побјегао.

Убиство су снимиле камере.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана