Свједоци тврде да је спорна имовина стечена приватизацијом

Небојша Томашевић
Свједоци тврде да је спорна имовина стечена приватизацијом

БАЊАЛУКА - Фирме "Наш дом" и "Грађа" своју бившу друштвену имовину, због које се води судски спор, стекли су у процесу приватизације државног капитала, на шта се нико раније није жалио.

Казали су то у бањалучком Окружном суду свједоци одбране оптуженог замјеника правобраниоца Републике Српске Мирка Стојчиновића, Сањин Косић и Раденко Драгојевић.

У овом процесу суди се и некадашњем Стојчиновићевом помоћнику Бориславу Јеличићу. Републичко тужилаштво их терети да су разним злоупотребама оштетили град Бањалуку за више од 20 милиона КМ.

- "Наш дом" је имовину, која се некада водила као друштвена, купио у процесу приватизације и имао је право својине. Недавно је Привредни суд у Бањалуци донио одлуку којом је Раднички универзитет обавезан да се исели из зграде у бањалучкој Грчкој улици и преда је "Нашем дому", те надокнади штету - казао је свједок Косић, који је заступник "Нашег дома".

Драгојевић, који је стечајни управник у фирми "Грађа", истакао је да Бањалука нема право на имовину те фирме.

- Српска је у процесу приватизације продала имовину "Грађи". Фирма је за 33.000 квадрата земљишта платила 4,9 милиона КМ - казао је Драгојевић.

Стојчиновић је оптужен да је злоупотребама предузећима "Наш дом" и "Грађа" омогућио да на себе укњиже некретнине и парцеле, чиме је Бањалука оштећена за више од 7,5 милиона КМ. Јеличића терете да се, као и Стојчиновић, у предмету "Пољопривредна школа" одрекао тужбе и закључио судско поравнање, не обавјештавајући о томе Бањалуку. Тако су причинили штету од 16,3 милиона КМ, а земљиште је продато компанији "Бинго" коју је град тужио, као и Пољопривредну школу. "Бинго" је узвратио контратужбом и захтијевао од града одштету. Стојчиновић је без знања града, прихватио одлуку о судском поравнању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана