Свједоци одбране на суђењу Славици Ињац: Бобар банка пропала због непоштовања мјера Агенције

Небојша Томашевић
Свједоци одбране на суђењу Славици Ињац: Бобар банка пропала због непоштовања мјера Агенције

БАЊАЛУКА - Бобар банка је пропала јер је већи дио новца пребацила у стране банке и није испоштовала мјере које јој је налагала Агенција за банкарство Републике Српске, устврдила је у бањалучком Окружном суду Мирјана Лолић, свједок одбране бише директора поменуте Агенције Славице Ињац.

- Агенција је испоштовала све процедуре и предузела све мјере према банци које је имала на располагању те је сачувана стабилност банкарског система Српске. Да је Бобар банка испоштовала мјере могла је бити спашена - рекла је Лолићева која је иначе запослена као интерни ревизор у Агенцији за банкарство РС.

Она је потврдила да је урадила ревизију процедура и поступака које су током контрола спроведени према Бобар банци те да није нашла ништа спорно. Појаснила је да је банка крила одређену документацију између осталог и ону о пласирању кредита и давању гаранција и за њу није знала Агенција све до увођења принудне управе у банку.

Казала је да оптужена није утицала на њу нити јој давала упуте у вези са њеном ревизијом.

На питање тужиоца Сњежане Петковић рекла је да она није могла да  оцјењује да ли су предузете мјере према Бобар банци исправне или не, те нагласила да су за то одговорни контролори који су контролисали банку, као и њихови шефови.

Свједок одбране био је и бивши директор Агенције за банкарство ФбиХ Златко Башић који је потврдио да је Бобар банка имала лошу оцјену, али то није значило да се одмах морала увести принудна управа. Говорећи о мјерама које Агенција за банкарство може предузети, рекао је да се веома тешко може утврдити и открити ако нека банка крије одређене податке. Истакао је и да се Агенција не смије мијешати у пословни рад банака те не одговара за њено пословање. Појаснио је да контролу банака раде контролори из Одјела за супервизију и да директор Агенције не може да одговара ако они почине кривично дјело.

- Чланови управног одбора, директор Агенције као и особе које банка ангажује не могу одговарати за ненамјерне грешке-рекао је Башић.

Потврдио да директор Агенције ипак може контролору рећи да нешто није добро урадио, али да колико он зна никада се то не ради јер има људи прије директора који све то контролишу.

Републичко тужилаштво терети Ињац за несавјесно пословање јер је  од јула 2009. године па до новембра 2014. године имала сазнања да Бобар банка послује с великим кредитним ризиком, али да и поред тога није ништа предузела иако је била дужна да реагује. Према оптужници, због велике кредитне изложености према повезаним лицима, те пласирања лоших кредита причињена је штета од 122,5  милиона марака, а Бобар банка је пропала те су оштећени бројне фирме, општине, фондови...

Оптужницу против Славице Ињац и још 15 особа прво је подигло Тужилаштво БиХ. Групу терете да је од 10. јула 2009. до 27. новембра 2014. године дјеловала као злочиначка организована група која је финансијским криминалом и разним злоупотребама начинила штету од 122,5 милиона КМ, а за тај износ је оштећена Бобар банка.

Предмет против Ињчеве пребачен је у Окружни суд у Бањалуци због њене болести, а Републичко тужилаштво недавно је измијенило оптужницу па је њој на терет ствљено блаже кривично дјело несавјесно пословање.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана