Шверцерима дроге укупно година и по робије: Прве пресуде у предмету "Кодекс"

Небојша Томашевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Петар Марјановић из Кнежева и Владимир Зечић из Бањалуке, оптужени у предмету "Кодекс" признали су кривицу и пристали да буду осуђени на укупно годину и по затвора за шверц наркотицима.

Они су са Окружним тужилаштвом закључили споразуме о признању кривице којима је предвиђено да Марјановићу буде изречено годину, а Зечићу пола године затвора. Споразуме је прихватило вијеће бањалучког Окружног суда и изрицање пресуде заказало за петак.

Поступак против поменуте двојице је раздвојен од осталих шест оптужених којима ће суђење бити настављено.

Тужилац Далибор Врећо појаснио је да су оптуженима изречене ублажене казне јер су битно допринијели у истрази и помогли утврђивању свих чињеница.

- Оптужени Марјановић је  помогао у откривању осталих оптужених. Открио је ко је какву улогу имао у продаји наркотика, од кога је куповао дрогу и коме ју је продавао. Допринио је и економичности поступка. Сматрам да ће се казном од годину затвора постићи сврха - рекао је Врећо.

Исто је навео и за Зечића, за којег је предложио казну од шест мјесеци затвора.

Појаснио је да су обојица сарађивали са истражним органима због чега су им ублажили казне испод минимума у складу са законским могућностима.

- Закон предвиђа да се у оваквим ситуацијама, када оптужени помогне у откривању кривичног дјела, он може и ослободити или му се може ублажити казна без ограничења - рекао је Врећо.

Марјановићев бранилац, адвокат Саша Лаботић је указао да је његов клијент  на првом испитивању прихватио одговорност.

- Открио је коме је и како преносио дрогу. Сматрамо да је предложена казна оправдана и надам се да ће оптужени то схватити и да ће утицати на њега да више не врши кривична дјела- рекао је Лаботић.

Марјановић је прихватио његово излагање наводећи да се искрено каје због свега те да му је ово "велика школа".

Зечићев адвокат Марко Микеш истакао је да ће казна утицати на његовог клијента да не чини кривична дјела.

- Он је неосуђиван и допринио је у истрази у овом случају. Сматрамо да је казна адекватна и да ће се њом постићи сврха -рекао је Микеш.

Уз споразуме о признању кривице  окружни тужилац Далибор Врећо суду је доставио чак 219 доказа против Марјановића и Зечића.

У предмету "Кодекс" осим поменуте двојице, оптужени су Милорад Вуковић Луис, Лука Брковић, Филип Бојић, Горан Ђурица, Аљоша Марић и Саша Мирковић. Оптужница их све терети да су од краја 2019. до децембра 2021. набављали и преподавали кокаин и марихуану у Бањалуци.

Марјановић и Зечић су прије разматрања споразума o признању у току преговарања свједочили у бањалучком Окружном суду. Зечић  је између осталог рекао да је наркотике продавао у сарадњи са оптуженим Марићем, Мирковићем и Брковићем те да је три и по грама марихуане наплаћивао 50 КМ. Рекао је да је од Брковића узимао по пола килограма марихуане за 1.500 евра. Марјановић је између осталог пред судом је испричао да је по налогу Брковића, неколицини особа продавао кокаин. Комуницирали су преко апликација "Сигнал" и "Вацап", затим би ишао у теретану "Универзум" и од Ђурице преузимао дрогу и носио је муштеријама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана