Švercerima droge ukupno godina i po robije: Prve presude u predmetu "Kodeks"

Nebojša Tomašević
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Petar Marjanović iz Kneževa i Vladimir Zečić iz Banjaluke, optuženi u predmetu "Kodeks" priznali su krivicu i pristali da budu osuđeni na ukupno godinu i po zatvora za šverc narkoticima.

Oni su sa Okružnim tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice kojima je predviđeno da Marjanoviću bude izrečeno godinu, a Zečiću pola godine zatvora. Sporazume je prihvatilo vijeće banjalučkog Okružnog suda i izricanje presude zakazalo za petak.

Postupak protiv pomenute dvojice je razdvojen od ostalih šest optuženih kojima će suđenje biti nastavljeno.

Tužilac Dalibor Vrećo pojasnio je da su optuženima izrečene ublažene kazne jer su bitno doprinijeli u istrazi i pomogli utvrđivanju svih činjenica.

- Optuženi Marjanović je  pomogao u otkrivanju ostalih optuženih. Otkrio je ko je kakvu ulogu imao u prodaji narkotika, od koga je kupovao drogu i kome ju je prodavao. Doprinio je i ekonomičnosti postupka. Smatram da će se kaznom od godinu zatvora postići svrha - rekao je Vrećo.

Isto je naveo i za Zečića, za kojeg je predložio kaznu od šest mjeseci zatvora.

Pojasnio je da su obojica sarađivali sa istražnim organima zbog čega su im ublažili kazne ispod minimuma u skladu sa zakonskim mogućnostima.

- Zakon predviđa da se u ovakvim situacijama, kada optuženi pomogne u otkrivanju krivičnog djela, on može i osloboditi ili mu se može ublažiti kazna bez ograničenja - rekao je Vrećo.

Marjanovićev branilac, advokat Saša Labotić je ukazao da je njegov klijent  na prvom ispitivanju prihvatio odgovornost.

- Otkrio je kome je i kako prenosio drogu. Smatramo da je predložena kazna opravdana i nadam se da će optuženi to shvatiti i da će uticati na njega da više ne vrši krivična djela- rekao je Labotić.

Marjanović je prihvatio njegovo izlaganje navodeći da se iskreno kaje zbog svega te da mu je ovo "velika škola".

Zečićev advokat Marko Mikeš istakao je da će kazna uticati na njegovog klijenta da ne čini krivična djela.

- On je neosuđivan i doprinio je u istrazi u ovom slučaju. Smatramo da je kazna adekvatna i da će se njom postići svrha -rekao je Mikeš.

Uz sporazume o priznanju krivice  okružni tužilac Dalibor Vrećo sudu je dostavio čak 219 dokaza protiv Marjanovića i Zečića.

U predmetu "Kodeks" osim pomenute dvojice, optuženi su Milorad Vuković Luis, Luka Brković, Filip Bojić, Goran Đurica, Aljoša Marić i Saša Mirković. Optužnica ih sve tereti da su od kraja 2019. do decembra 2021. nabavljali i prepodavali kokain i marihuanu u Banjaluci.

Marjanović i Zečić su prije razmatranja sporazuma o priznanju u toku pregovaranja svjedočili u banjalučkom Okružnom sudu. Zečić  je između ostalog rekao da je narkotike prodavao u saradnji sa optuženim Marićem, Mirkovićem i Brkovićem te da je tri i po grama marihuane naplaćivao 50 KM. Rekao je da je od Brkovića uzimao po pola kilograma marihuane za 1.500 evra. Marjanović je između ostalog pred sudom je ispričao da je po nalogu Brkovića, nekolicini osoba prodavao kokain. Komunicirali su preko aplikacija "Signal" i "Vacap", zatim bi išao u teretanu "Univerzum" i od Đurice preuzimao drogu i nosio je mušterijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana