Суђење "Зељковићу": Радница "дебљу коверту" однијела непознатој особи

Небојша Томашевић
Суђење "Зељковићу": Радница "дебљу коверту" однијела непознатој особи

БАЊАЛУКА – Биљана Амиџић, која је радила административне послове у фирми "Проконтрол", по захтјеву директора фирме Славка Бојића од Драгана Дубравца преузела је кесу са дебљом ковертом у којој је био новац и предала непознатом човјеку на паркингу Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС), код "Поликлинике" у Бањалуци.

Амиџићева је ово испричала у бањалучком Окружном суду на суђењу у предмету познатом као "Корона уговори" те појаснила да је новац предала након што је Институт конзорцијуму "Проконтрол - Промединг" платио за набавку 50.000 комада респираторних маски "КН95".

У овом случају оптужени су бивши директор Института Бранислав Зељковић,  Бојић и Дубравац који је директор фирме "Промединг, као и власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. Оптужницом је обухваћен и бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић. Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе при набавци медицинске и заштитне опреме те оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ.

Амиџићева је у суду испричала да је након што су набављене маске и Институт платио за то, Бојић њу звао путем телефона и рекао да с рачуна пребаци  100.000 КМ на рачун "Промединга".

- Рекао ми је и да се чујем са Дубравцем и да ће он мени дати неке паре, а нисам питала детаље. Звала сам Дубравца и он је знао о чему се ради те смо се договорили и састали код музеја. Дао ми је украсну врећицу у којој је била коверта. Након тога сам позвала Бојића и он ми је рекао да одем на паркинг из Института и ту кесу дам човјеку који ће ме чекати. Тако сам и урадила и на паркингу  код Поликлинике гдје су контејнери било је црно ауто. Пришла сам и рекла Славко ме послао, а он је рекао 'ок' и дала сам врећицу - рекла је између осталог Амиџићева и истакла да се не сјећа како је изгледао тај човјек нити га може познати.

Потврдила да је по упутама Бојића слала понуду Институту за набавку респираторних маски и сачинила уговор о томе. Појаснила је да се радило о набавци 50.000 респираторних маски по цијени од 6.9 КМ по комаду, а коју је одредио Бојић. Истакала је да је понуду по упутама Бојића, слала путем имејла Вањи Чанковић у Институту која јој је касније послала тендерску документацију.

- Славко ми је рекао да ћемо са "Промедингом" имати уговор о конзорцијуму и да ће га сачинити - рекла је између осталог Амиџићева.

Појаснила је да је на основу тендерске документације коју је добила из Института  сачинила Уговор о набаци респираторних маски, те све то однијела и дала Радмили Барашин. Према њеној изјави касније јој је Барашин дала Уговор који је имао потпис Зељковића, али и Дубравца, док је она потписала у име Бојића.

Амиџићев је рекла да је респираторне маске набавио "Промединг" и то 100.000 комада, од чега је 50.000 за Институт. 

- Продато је нешто другим фирмама, а остало је на лагеру око 20.000 маски. Другим фирмама је продавано по јефтинијој цијени јер је то било у каснијем периоду - рекла је Амиџићева.

Она је на питање одбране рекла да је "Проконтрол" набавком и испоруком поменутих маски само изгубио. Појаснила је да је у то вријеме у Кини набавна цијена маски била око долар по комаду и да се на то додају царина, порез, трошкови набавке и превоза, те да је коначна цијена виша. Амиџићева је на питање Бојића да ли јој је икад тражио да уради нешто противзаконито рекла је да није.

Такође је потврдила да су јој у Тужилаштву предочаване фотографије неких лица и да је питана да ли је неко од њих онај коме дала кесу с новцем, али да није никога препознала. Потврдила је да је на испитивању био тадашњи главни тужилац  Миодраг Бајић.

Према наводима оптужнице, која броји пет тачака, Зељковића терете да је кршио процедуре јавних набавки те провео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних. Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне.

Одијела

Биљана Амиџић је рекла да је конзорцијум "Проконтрол-Промединг" са Институтом имао закључен уговор и за набавку заштитних одијела, али је то раскинуто.

- Уговор је раскинуо Институт јер одијела нису набављена због проблема увоза. "Промединг" је платио за та одијела, али никада није добио све паре назад. Пошто одијела нису испоручена фирма из Кине је вратила новац, али је тада курс долара био другачији па је онда дошло до те разлике да "Промединг" добије мање новца него је дао - појаснила је Амиџићева одговарајући на питања одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана