Suđenje "Zeljkoviću": Radnica "deblju kovertu" odnijela nepoznatoj osobi

Nebojša Tomašević
Suđenje "Zeljkoviću": Radnica "deblju kovertu" odnijela nepoznatoj osobi

BANjALUKA – Biljana Amidžić, koja je radila administrativne poslove u firmi "Prokontrol", po zahtjevu direktora firme Slavka Bojića od Dragana Dubravca preuzela je kesu sa debljom kovertom u kojoj je bio novac i predala nepoznatom čovjeku na parkingu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ RS), kod "Poliklinike" u Banjaluci.

Amidžićeva je ovo ispričala u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju u predmetu poznatom kao "Korona ugovori" te pojasnila da je novac predala nakon što je Institut konzorcijumu "Prokontrol - Promeding" platio za nabavku 50.000 komada respiratornih maski "KN95".

U ovom slučaju optuženi su bivši direktor Instituta Branislav Zeljković,  Bojić i Dubravac koji je direktor firme "Promeding, kao i vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković. Optužnicom je obuhvaćen i bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić. Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske i zaštitne opreme te oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Amidžićeva je u sudu ispričala da je nakon što su nabavljene maske i Institut platio za to, Bojić nju zvao putem telefona i rekao da s računa prebaci  100.000 KM na račun "Promedinga".

- Rekao mi je i da se čujem sa Dubravcem i da će on meni dati neke pare, a nisam pitala detalje. Zvala sam Dubravca i on je znao o čemu se radi te smo se dogovorili i sastali kod muzeja. Dao mi je ukrasnu vrećicu u kojoj je bila koverta. Nakon toga sam pozvala Bojića i on mi je rekao da odem na parking iz Instituta i tu kesu dam čovjeku koji će me čekati. Tako sam i uradila i na parkingu  kod Poliklinike gdje su kontejneri bilo je crno auto. Prišla sam i rekla Slavko me poslao, a on je rekao 'ok' i dala sam vrećicu - rekla je između ostalog Amidžićeva i istakla da se ne sjeća kako je izgledao taj čovjek niti ga može poznati.

Potvrdila da je po uputama Bojića slala ponudu Institutu za nabavku respiratornih maski i sačinila ugovor o tome. Pojasnila je da se radilo o nabavci 50.000 respiratornih maski po cijeni od 6.9 KM po komadu, a koju je odredio Bojić. Istakala je da je ponudu po uputama Bojića, slala putem imejla Vanji Čanković u Institutu koja joj je kasnije poslala tendersku dokumentaciju.

- Slavko mi je rekao da ćemo sa "Promedingom" imati ugovor o konzorcijumu i da će ga sačiniti - rekla je između ostalog Amidžićeva.

Pojasnila je da je na osnovu tenderske dokumentacije koju je dobila iz Instituta  sačinila Ugovor o nabaci respiratornih maski, te sve to odnijela i dala Radmili Barašin. Prema njenoj izjavi kasnije joj je Barašin dala Ugovor koji je imao potpis Zeljkovića, ali i Dubravca, dok je ona potpisala u ime Bojića.

Amidžićev je rekla da je respiratorne maske nabavio "Promeding" i to 100.000 komada, od čega je 50.000 za Institut. 

- Prodato je nešto drugim firmama, a ostalo je na lageru oko 20.000 maski. Drugim firmama je prodavano po jeftinijoj cijeni jer je to bilo u kasnijem periodu - rekla je Amidžićeva.

Ona je na pitanje odbrane rekla da je "Prokontrol" nabavkom i isporukom pomenutih maski samo izgubio. Pojasnila je da je u to vrijeme u Kini nabavna cijena maski bila oko dolar po komadu i da se na to dodaju carina, porez, troškovi nabavke i prevoza, te da je konačna cijena viša. Amidžićeva je na pitanje Bojića da li joj je ikad tražio da uradi nešto protivzakonito rekla je da nije.

Takođe je potvrdila da su joj u Tužilaštvu predočavane fotografije nekih lica i da je pitana da li je neko od njih onaj kome dala kesu s novcem, ali da nije nikoga prepoznala. Potvrdila je da je na ispitivanju bio tadašnji glavni tužilac  Miodrag Bajić.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Zeljkovića terete da je kršio procedure javnih nabavki te proveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.

Odijela

Biljana Amidžić je rekla da je konzorcijum "Prokontrol-Promeding" sa Institutom imao zaključen ugovor i za nabavku zaštitnih odijela, ali je to raskinuto.

- Ugovor je raskinuo Institut jer odijela nisu nabavljena zbog problema uvoza. "Promeding" je platio za ta odijela, ali nikada nije dobio sve pare nazad. Pošto odijela nisu isporučena firma iz Kine je vratila novac, ali je tada kurs dolara bio drugačiji pa je onda došlo do te razlike da "Promeding" dobije manje novca nego je dao - pojasnila je Amidžićeva odgovarajući na pitanja odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana