Суђење Зељковићу: Маске за Институт продаване и по цијени од 16 фенинга и пола марке

Небојша Томашевић
Суђење Зељковићу: Маске за Институт продаване и по цијени од 16 фенинга и пола марке

БАЊАЛУКА - Директор и сувласник фирме "FarStar OGiS medical" из Српца Александар Милијашевић у бањалучком Окружном суду је казао да је након разговора са Браниславом Зељковићем фирми "Синекс Лабораторија" продао 10.000 хируршких маски по цијени од 0.16 КМ, а затим у више наврата још око 300.000 комада по цијени од 0.50 КМ те да је мислио да је то за Институт за јавно здравство Републике Српске.

Истакао је да је његова фирма у то доба били једина која је производила маске и да му је чудно да их нико од власти није контактирао да их производе за државу.

Милијашевић је био свједок тужилаштва у предмету "Корона уговори" у коме се суди Зељковићу који је био директор Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) као и још четворици оптужених. На оптуженичкој клупи су директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић, као и директори фирми "Промединг" и "Проконтрол" Драган Дубравац и Славко Бојић, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе у набавци медицинске и заштитне опреме и оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ. 

Свједок Милијашевић је појаснио да га је почетком марта 2020. године завала нека жена из Института за јавно здравство Српске и интересовала се за маске.

- Рекао сам јој да не послујемо са јавним установама и да све продајемо само нашем партнеру у Њемачкој фирми "FarStar OGiS medical" из Хамбурга. Интересовала се за цијену и рекао сам да је 0.16 КМ по комаду. Касније ме звао Зељковић и говорио да требају маске и поновио сам му што и тој жени. Он је инсистирао да дође код мене - казао је Милијашевић те додао да је до састанка дошло и да је Зељковићу понудио помоћ да без знања партнера прода 10.000 маски и  да је он већ знао за цијену.

Истакао је да му је Зељковић тада рекао да спремим уговор, али му је Милијашевић одговорио да не послује преко тендера и да треба наћи неку фирму преко које ће то ићи.

Тужилац Сања Тадић - Стојисављевић казала је да је свједок у истрази казао да му је Зељковић рекао да ће наћи човјека преко којег ће ићи продаја.

- Стојим иза те изјаве, а није ми рекао име фирме и човјека. Сутрадан ме звао човјек и представио се као Сани Црљић те рекао да треба да преузме маске за Институт по договору са Зељковићем - појаснио је Милијашевић. 

Казао је да је касније добио одобрење иностраног партнера из Њемачке да на територији БиХ прода око милион маски по цијени од 0.50 КМ за комад.

- Када ме касније звао Зељковић и питао има ли маски, одговорио сам да сам добио одобрење и да могу седмично продати 20.000 комада по цијени од 0.50 КМ. Нисмо се више чули. Послије је дошао Црљић и у више наврата сам од марта до јуна продао око 300.000 маски - рекао је Милијашевић.

Он је на питање одбране потврдио да није имао дозволу Агенције за лијекове и медицинска средства у БиХ за промет хируршких маски у БиХ. Адвокат  Јадранка Ивановић је појаснила да је свједок обмануо њеног клијента Зељковића када му је рекао да је добио дозволу за продају маски јер није могао да их прометује  у БиХ.

- Никога нисам обмануо и он је мене звао. Они су мене форсирали за маске - одговорио је Милијашевић.

Други сувласник фирме "FarStar OGiS medical" из Српца Мане Затезало потврдио је причу Милијашевића те је такође нагласио да је очекивао да ће Министарство здравља доћи код њих и тражити да производе маске за државу, али то се није десило.

Одбрана

Адвокат Јадранка Ивановић нагласила је да је свједок Александар Милијашевић компромитован, да је злоупотријебио ситуацију и без дозволе Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ продавао маске.

- Маске су рађене за Њемачко тржиште, а није набавио дозволу за промет у БиХ. То је основни разлог зашто Зељковић са њим није закључио уговор јер је провјерио и утврдио да немају дозволу за промет у БиХ - рекла је између осталог Ивановићева.

Адвокат Жељко Вишић тражио је од Тужилаштва да истражи незаконито продају маски коју је радила фирма "FarStar OGiS medical" из Српца.

Оптужница

Оптужница Зељковића терети да је кршио процедуре јавних набавки те провео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних. Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана