Суђење за убиство полицајаца: Мацан писао да ће исјећи истражиоца и појести му срце

Небојша Томашевић
Foto: Дневни Аваз

БАЊАЛУКА - Александар Мацан, један од оптужених за убиство сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, у препискама путем апликације „Скај“ наводио је да криминалистички истражилац Министарства унутрашњих послова (МУП) Кантона Сарајево Мирослав Плакаловић треба да нестане и да буде исјечен на комаде те да ће му појести срце.

Ово је у судници сарајевског Кантоналног суда потврдио поменути истражилац на суђењу  Мацану те  Сави Маринковићу и Марку Трифковићу,  које такође терете за ово убиство.

Плакаловић је казао да су током анализе  „Скај“ крипте дошло до комуникације између Мацана и Милоша Божовића.

- Мацан у једној од порука пријетње мени говори: "Украо сам 600 аута. Чуј Србина, тако се заинатио. Мора се отет, он мора нестати. Мора се исјећи на комаде. Ја ћу му срце појести". То каже Мацан Божовићу. Тада су ме из Тужилаштва склонили са истраге убиства колега - испричао је Плакаловић. Оптужени Мацан је у судници казао да је то рекао у афекту, те се извинио свједоку.

- Никакву намјеру нисам имао да му наудим - додао је Мацан обраћајући се Судском вијећу.

Плакаловић, који је иначе из Источног Сарајева у вријеме када су убијени полицајци Шеховић и Вујиновић, радио је с њима у Полицијској управи Нови Град и био је међу првима који су дошли на мјесто убиства.

- Са Адисом сам се мијењао. Тај дан када су они убијени ми је најтежи у животу. Имао сам осјећај да сам ја трећи у ауту с њима. Тада сам рекао да ћу убице гањати док сам жив- истакао је Плакаловић који је потврдио да је на истрази поменутог злочина радио од септембра 2019. године до новембра 2021. године када из безбједносних разлога склоњен из предмета.

Присјећајући се монструозног убиства колега, Плакаловић је казао да је по доласку на лице мјеста од двије особе сазнао да су убице побјегле "сеат леоном", те да су били обучени у црне униформе, сличне заштитарским.

- На глави су имали качкете, а један је био крупан и чудно је ходао - појаснио је Плакаловић.

Он је на упит оптуженог Маринковића да ли под "крупан" алудира на њега, одговорио: "Не алудирам, мислим да си то ти".

Плакаловић је појаснио и да су током истраге анализе свих забиљешки које су давали криминалци и полицајци, нашли  два добра трага.

- Нашли смо крипту телефона и покушај враћања украденог возила. Мој задатак је био да комуницирам са Европолом и страним агенцијама, од којих сам затражио „Скај“ податке. И добили смо огроман број података, а међу њима је била и крипта, односно преписка између Александра Николића и Мацана. Мацан му говори "Само да ДНК прође и побједа". Ту се Мацан такође захваљује Николићу на новцу који му је дао за бјекство. У тим комуникацијама смо сазнали да су они истраживали нас у исто вријеме док смо ми истраживали њих - испричао је Плакаловић.

Навео је, између осталог, и комуникацију у којој се  Николић распитује код Срећка Трифковића за њега. У тој комуникацији Николић пита Трифковића "зна ли дрота Плакаловића", на што му он одговара да је "то онај што му је Ђока запалио ауто". Свједок је појаснио да му је 2003. под аутомобил постављен експлозив, те да се тада спекулисало да то има везе са хапшењем Ђорђа Ждрале, али да никад није утврђено ко је и зашто поставио.

Трифковић у том разговору говори Николићу и "можеш мислити шта је "потуре урадио, ставио камере, не може му се прићи ауту".

Плакаловић је појаснио да је кроз анализу „Скај“ комуникације било јасно да је оптуженима шефовао Милош Божовић, те да се знало ко има коју улогу у хијерархији.

- Божовић је шефовао свима оптуженима и помогао је, преко Милета Росића, Мацану да побјегне у Шпанију - додао је истражитељ МУП-а КС-а.

Оптужница

Александра Мацана, Саву Маринковића и Марка Трифковића  оптужница терети да су 26. октобра 2018. године у сарајевском насељу Алипашино Поље испалили најмање 20 хитаца на полицајце  Адиса Шеховића и Давора Вујиновића и усмртили их.

Убиство се догодило када су их полицајци затекли у крађи возила у Гетеовој улици. Како се наводи у оптужници, оптужени су испалили најмање 20 хитаца у Шеховића и Вујиновића, који су се налазили у полицијском аутомобилу. Шеховић је преминуо на лицу мјеста, а Вујиновић неколико сати послије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана