Суђење Србољубу Поњевићу из Мркоњић Града: Оптужени признао да је другима давао кокаин

Небојша Томашевић
Суђење Србољубу Поњевићу из Мркоњић Града: Оптужени признао да је другима давао кокаин

БАЊАЛУКА - Србољуб Поњевић звани Србо (29) из Мркоњић Града, који је оптужен да је већем броју лица омогућавао да уживају кокаин, жели да призна кривицу.

Он је у бањалучком Окружном суду истакао да је вољан све да призна само да се процес што прије заврши.

- Ја бих да признам кривицу, да сносим посљедице. Желим да се што прије све заврши - рекао је Поњевић.

Међутим, с обзиром на чињеницу да није имао адвоката предсједник вијећа Драган Улетиловић је казао да се његово признање не може разматрати.

- Морате имати адвоката за дјело за које сте оптужени.

Можете тражити да вам суд додијели по службеној дужности или да ви изаберете. Након тога с адвокатом можете договорити да с тужиоцем преговарате о признању кривице - рекао је судија Улетиловић.

Поњевић је истакао да ће он изабрати адвоката, а појаснио је да је ранијем брањенику отказао пуномоћ.

Након тога судски процес је одгођен за почетак децембра када би оптужени и требало да призна кривицу.

Поњевића бањалучко Окружно тужилаштво терети да је у ноћи прославе нове 2021. године донио кокаин на прославу коју је организовао у викендици у мјесту Крајчиновци код Градишке, а коју користи Д. С..

Како се наводи, у тој викендици били су  Д. Б., М. Г., С. Т., Д. Ђ., Н. П. и Д. Ш, а оптужени Поњевић је наркотике давао М.Г., Д. Ш. И Д. Б..

- Оптужени је давао опојну дрогу на уживање, а дјело је учињено према више лица, чиме је починио кривично дјело омогућавање уживања опојних дрога - наведено је у оптужници.

Поњевић до сада није кажњаван за кривична дјела везана за злоупотребе наркотика.

Казне

Поњевића, уколико се докаже кривица, чека затворска казна од двије године до 12 година затвора. Према Кривичном законику Републике Српске, та казна је предвиђена између осталог за особе које наркотике дају већем броју лица или их дају дјетету. Казна се може и ублажити у зависности од околности под којим је кривично дјело учињено и од кривичног досијеа оптуженог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана