Суђење Обрену Петровићу: Тужилаштво остало без пет свједока

Небојша Томашевић
Foto: Архива/В. Трипић

БАЊАЛУКА - Вијеће бањалучког Окружног суда одбило је саслушање три свједока тужилаштва у предмету против бившег градоначелника Добоја Обрена Петровића и некадашњег шефа Одсјека цивилне заштите Милка Видаковића, које терете за изазивање опште опасности током поплава, јер нису саслушани током истраге.

Осим тога тужилаштво неће моћи да рачуна на још два свједока  за које постоје информације да су у међувремену  преминули.

Петровића и Видаковића добојско Окружно тужилаштво терети да нису спровели потребне мјере на спасавању људских живота и спречавање штете током поплава. У поплавама је настрадало 11 људи и причињена велика материјална штета.

Свједочење три свједока је одбијено након приговора Петровићевог адвоката Јадранке Ивановић која је казала да је Тужилаштво за свједочење предложило три особе које уопште нису саслушане у истрази.

Ивановићева је истакла да, према закону, особе које нису саслушане у истрази не могу да буду свједоци на суду јер се тиме крши право на одбрану.

Тужилац Мустафа Јупић признао да свједоци нису саслушани у истрази, али је појасно да би један од њих свједочио страдању свог дједа, што је утврђено у исказу његове мајке.

 Судско вијеће, на челу са судијом Зорицом Барош, потом се неколико минута повукло из суднице, те донијело одлуку да та три свједока неће бити саслушана.

Након тога саслушана су два свједока тужилаштва међу којима је и Радомир Тодоровић, који је запослен у Републичкој управи цивилне заштите у Центру за обавјештавање, осматрање и узбуњивање града Добоја. Он је истакао да је 14. маја 2014. године  водостај Босне у Добоју растао за око 20 центиметара  по сату те да је обавјештавао Видаковића.

- Он ми је рекао да му јавим када водостај буде 400 центиметара, а обавезна одбрана од поплава је 450 центиметара. На посао сам  дошао  14. маја 2014. у седам часова и тада је ниво ријеке Босне  био уобичајен. Назвао сам Зеницу, рекли су ми да Босна тамо „надолази мало јаче“. Чуо сам се са ватрогасцима у Маглају, гдје ми је речено да вода надолази “веома јако” - рекао је Тодоровић и додао да је у поподневним часовима поново звао Видаковића који му је рекао да су они већ одржали сједницу Штаба цивилне заштите.

Додао је да му је Видаковић рекао и да већ раде на одбрани од поплава на Лијешћу.

Тодоровић је казао да био на једној од локација гдје је рађено на одбрани до поплава, али да је вода све што багери наспу за минут односила.

Свједок Бранкица Митровић која је у поплавама у мају 2014. изгубила брата Марка Чакаревића истакла је да не тражи одштету и кривично гоњење, а приговора себи што није више урадила да спаси брата. Казала је да је радила као куварица у једном хотелу у Добоју те да је 15. маја 2014. године није чула сирене на упозорење, али није ни видјела воду на улицама.

- Да је град поплављен, сазнала сам тек око 7.30. Колегиница ми је то рекла. За смрт брата који је живио сам,  сазнала сам од сина. Тијело мог брата полиција је нашла девет дана касније. Само себи приговарам што нисам предузела мјере да га спасем  -рекла је Митровићева.

Суђење Петровићу почело

свједочењем људи који су изгубили члана породице:

Нисмо знали за опасност

Оптужница Петровића и Видаковића терети да су кривично дјело починили у периоду од 13. до 17. маја 2014. године, када је Петровић био градоначелник и уједно командант градског Штаба за ванредне ситуације, док је Видаковић био и начелник градског Штаба за ванредне ситуације у Добоју. Наводи се да су свјесно прекршили одредбе плана  за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава  као и Закон и прописе о Цивилној заштити и правилник о узбуњивању и поступању грађана у случају опасности те план на спровођењу превентивних и оперативних мјера заштите и спасавања од поплава у граду Добоју у 2014. години као и редослиједу активности у одбрани од поплава Цивилне заштите Добој. Тиме су, стоји у оптужници, усљед пропуштања предузимања прописаних мјера и радњи, у критичном временском периоду, изазвали опасност за живот људи и имовине већег обима, усљед чега је наступила смрт 11 особа и имовинска штета већег обима.

 

Веза

Радомир Тодоровић се присјетио и ситуације када му се у радио-везу док је комуницирао са надлежнима око поплава, убацио неко непознат.

- Тај човјек је рекао да му отац има 85 година, да извозе стоку, те да вода нагло иде, толико да тај старац такво нешто није ни упамтио. Рекао ми је: „вама доле нека је Бог на помоћи“ - рекао је Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана