Суђење Марку Шабићу оптуженом за убиство Слађенка Тубина: Полицајац сам ишао на опасну интервенцију

Небојша Томашевић
Суђење Марку Шабићу оптуженом за убиство Слађенка Тубина: Полицајац сам ишао на опасну интервенцију

БАЊАЛУКА - Полицајац Слађенко Тубин отишао је сам на опасну интервенцију у којој га је убио оптужени Марко Шабић (45) након што је избо оца у Горњој Равској код Приједора, јер у то доба у Станичном одјељењу полиције у Љубији није било више људи на терену.

Полицајац Нермин Исламовић који је био дежурни у Станичном одјељењу Љубија, испричао је свједочешићи на суђењу Шабићу да је тог 21. априла полицајац Тубин био распоређен да буде сам у патроли.

- Од дежурног оперативног из Приједора добили смо информацију да је Марко ножем убо оца Веселка. Рекао сам му да имамо само једног полицајца на терену и да би требало више људи јер сматрам да је интервенција сложена - казао је Исламовић.

Додао је да су му у полицији у Приједору рекли да зове свог командира Жељка Баћу да договори детаље у вези са интервенцијом, што је и урадио. Према његовим ријечима, полицајцу Тубину је рекао шта се дешава и да крене полако ка лицу мјеста, а он ће звати командира да му пошаљу појачање.

- Када ме Исламовић упознао са ситуацијом, звао сам Тубина који ми је казао да је обавијештен да иде на лице мјеста. Рекао сам да не иде сам, али ми је одговорио да се не бринем, да је у близини и да ће “ријешити Бокија”, како је звао Марка којег је познавао. Казао је да ће извидити ситуацију и јавити - испричао је Баћо у свом свједочењу.

Према његовим ријечима, Тубин му се није јављао, али га је након неког времена  позвао полицајац Јуро Комјен и рекао да је обавијештен да се пуца код Шабићеве куће.

- Казао је да је Тубин изгледа рањен те да иде да провјери. Послије тога добио сам позив с непознатог броја и неко ми је рекао да је Тубин рањен, да зовемо хитну - присјетио се Баћо и додао да је након тога одмах отишао на лице мјеста.

Појаснио је да у Станичном одјељењу Љубија, осим њега, има још 13 полицајаца, али да у патроли на терену често буде само један.

Шабићев бранилац Никола Томашевић, након саслушања свједока, је истакао да сматра да је полиција у овом случају веома лоше одреаговала.

Шабића оптужница терети да је злочин починио 21. априла 2019. у породичној кући у Горњој Равској код Приједора. Прво је након свађе са супругом ножем  убо оца Веселка два пута  у леђа, а затим је у кући сачекао полицијску патроли с ловачком пушком. Чим је полицајац Тубин ушао у кућу и тражио да одбаци оружје он је на њега запуцао и погодио га у стомак. Тубин је одвезен у приједорску болницу гдје је преминуо, а Шабић је исти дан ухапшен. Свједоци у овом случају, раније су казали да је Шабић након што је у кући тешко ранио полицајца Слађенка Тубина који је касније преминуо, пуцао према њему док је јаукао од болова и док су му други покушавали помоћи.

Пријаве

Пензионисани полицајац Љубомир Гајић, који је радио у Станичном одјељењу полиције у Љубији, казао је да је раније интервенисао због Марка Шабића који је реметио ред и мир.

- Знам да је Шабић неког ударио флашом и шаком те смо због тога интервенисали. Поднесен је извјештај за прекршај, али га је суд ослободио. Вјештак је, како сам чуо, утврдио да је био неурачунљив, јер је био под дејством алкохола - посвједочио је Гајић. Раније је свједок Анте Кутањац у суду испричао да се Шабић након несреће коју је 1999. године доживио у Загребу окренуо алкохолу и дроги. Рекао је и да је Шабић имао одређених психичких проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана