Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури

Срна
Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури

САРАЈЕВО - У наставку суђења Фериду Буљубашићу и другима за злочине над Србима на подручју Фоче, Вишеграда и Чајнича, свједок Тужилаштва БиХ Александар Крсмановић испричао је да је неколико села на подручју Вишеграда нападнуто 8. августа 1992. и да је видио мртве мјештане.

Крсмановић је рекао да је живио у селу Бурсићи, насељеним српским становништвом, као и околна села Адровићи и Клисура, да у његовом селу није било војске, а да је линија била удаљена десетак километара.

Он је навео да је био у кући са мајком и братом, док је отац чувао говеда када је 8. августа дошао рођак да их обавијести да су нападнута сусједна села. Он је навео и да је са њим и братом кренуо према Клисури, преноси Бирн.

-Чује се пуцњава из Адровића, рафално, појединачно, двије куће у пламену -присјетио се свједок, који је тада имао 16 година.

Он је рекао да су били у цивилној одјећи, а да је његов брат имао пушку, те да је из шуме на њих отворена ватра и да су се сакрили иза сијена, гдје је брату испала пушка.

Нагласио је  да су их дозивали да се предају, а он је препознао глас друга из разреда, Сафета Алића, док се његов брат Милорад дозивао са Исметом Шишићем.

Према његовим ријечима, иако су рекли да ће се предати, побјегли су и успјели доћи до шуме док су на њих пуцали, а након неколико часова продужили су до Клисуре. Ту су, испричао је, код куће Марка Кусмука видјели више мртвих тијела.

-Тијело Милоша Кусмука, млађег сина Марка, имао је око 27-28 година. Он је био ометен у развоју - рекао је Крсмановић.

Он је навео да је напола угљенисано било тијело Маркове тетке Јоке, која је имала више од 80 година, док је тијело другог сина, Милорада Кусмука, било скроз изгорјело. Даље су нашли и тијело Зорана Којића, а сутрадан су пронађени остаци Данице Кусмук.

Према ријечима свједока, војска је тијела превезла на Пешуриће, гдје су и они отишли.

Крсмановић је рекао да су 1993. у Бурсићима пронађена тијела Божане и Станојке Ичагић, мајке и кћерке које су имале више од 80, односно 50 година. Он је додао да је на Клисури пронађено и тијело Драгана Кусмука, а да је сазнао да су три жене биле одведене у заробљеништво и пуштене послије четири мјесеца.

Свједок је рекао да је видио војску са цивилима и стоком како иде према Међеђи. Он је навео да је током напада видио како горе куће и други објекти.

-Ниједан објекат, што се тиче Бурсића, није остао неспаљен - рекао је Крсмановић.

Он је свједочио у предмету у којем су оптужени Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић, Адем Фехрић, Мустафа Пољо, Енвер Кустура, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало, некадашњи команданати и припадници такозване Армије БиХ.

Оптужница обухвата злочине на подручју Фоче, Вишеграда и Чајнича почињене од аугуста 1992. до фебруара 1993. године, а једна од тачака терти Сејдића да је у својству команданта снага Територијалне одбране Вишеград наредио и учествовао у нападу на села Клисуре, Бурсићи и Хадровићи у општини Вишеград, у којем је убијено осам српских цивила, док су неки рањени, а неки ухапшени.

На питања Сејдићеве одбране, Крсмановић је рекао да су у селу чували страже. Адвокату Јесенки Решидовић је потврдио да је његов рођак Ратко био узео пушкомитраљез из куће, али да није пуцао.

Навео је да није видио како је дошло до смрти људи о којима је свједочио.

Свједок је рекао да Драго Кусмук и Зоран Којић нису били припадници Војске Републике Српске, али се сагласио са браниоцем да на њиховим надгробним споменицима пише да су српски војници. Тужиоцу Елдини Биук је рекао да су такав натпис сви стављали.

Он је рекао и да су се његов отац, који је рањен током напада, као и брат и други тек касније прикључили војсци.

Суђење ће бити настављено 9. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана