Судији 10 мјесеци затвора јер је незаконито поставила сестру за браниоца

Небојша Томашевић
Судији 10 мјесеци затвора јер је незаконито поставила сестру за браниоца

БАЊАЛУКА - Суспендовани судија Окружног суда у Приједору Дрена Марин (68) из Приједора осуђена је у бањалучком Окружном суду на 10 мјесеци затвора јер је своју сестру Санду Зубановић незаконито постављала за браниоца по службеној дужности и омогућила јој зараду од 7.285 марака.

Уз пресуду јој је изречена двогодишња мјера забране обављања послова судије.

Пресуду је изрекао судија Благоје Драгослављевић.

Према пресуди, оптужена Марин је кривична дјела починила као судија Основног суда Приједор, а оптужницу је дочекала на позицији судије Окружног суда тог града и сад је суспендована.

Марин је осуђена за више кривичних дјела повреде закона од стране судије. Наводи се да је  сестру, адвоката Зубановић у 16 случајева од 5. јануара 2011. до  2. новембра 2016. године поставила за браниоца по службеној дужности у поступку против малољетника.

У оптужници стоји да је Марин, с циљем прибављања имовинске користи, Зубановићевој доносила незаконита решења којима ју је постављала за браниоца по службеној дужности.

На основу тога, Зубановићевој су исплаћиване награде на име трошкова одбране, чиме је прибавила имовинску корист од 7.285 марака.

Судија Драгослављевић  је појаснио да суд сматра да је оптужена поступала као судија у кривичном поступку.

- Не ради се о вансудском поступку, како тврди одбрана. Постављање браниоца је поступање у судском поступку. Постављањем сестре за адвоката прекршила је Закон о кривичном поступку - појаснио је Драгослављевић.

Истакао је да је као отежавајућу суд цијенио чињеницу да је оптужена дугогодишњи судија који познаје закон.

- Отежавајуће је и чињеница да је оптужена кривична дјела чинила у трајању од пет година. Оптужена је поступала с намјером да адвокату Зубановић која јој је сестра, незаконито прибави имовинску корист - рекао је судија Драгослављевић.

Истакао је да олакшавајућих окилности суд није нашао,али је при изрицању казне узео у обзир њњну животну доб и породичност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана