Шта је Додик испричао на суђењу Петровићу

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Поплаве које су задесиле Добој 2014. године биле су епских размјера, радило се о хиљадугодишњој води, те се по том питању није могло много учинити, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу.

Њих двојицу добојско Окружно тужилаштво терети за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године  у којима је настрадало 11 људи и причињена велика материјална штета.

Додик, који је био свједок одбране, истакао је да је Штаб за ванредне ситуације у Добоју предузимао све што је било у њиховој надлежности и моћи.

Присјетио се да га је ситуација из 2014. затекла на службеном путу у Бечу у који је отишао 14. маја.

- Од надлежних у МУП-у Републике Српске и Републичке управе Цивилне заштите сам добио информацију да због обилних падавина расту водостаји и да постоји опасност по људе и материјална добра. Прве информације које смо добијали су били стравичне. Осим великих падавина био је и неуобичајено висок водостај ријека. Телефоном сам стално био на вези са људима из општинских штабова и обавјештавали су ме да се на терену чини све што се може. Речено ми је и да је на подручју Добоја урађен насип и да штаб предузима све мјере да се људи склоне, да се заштите јавна постројења и установе - казао је Додик.

Истакао је да се након сазнања да је ситуација алармантна вратио у Српску и хеликоптером отишао у Добој.

- Када сам стигао, сјео сам у чамац са припадником полиције и још неким људима, те смо кренули у обилазак, када смо спасили једну трудницу. Док смо се возили чамцем, полицајац му је рекао да се испод њих тренутно налази семафор на главној раскрсници у улици, што је био показатељ колико воде је ушло у град Добој - истакао је Додик.

Истакао је да од институција на нивоу БиХ нису добијали никаква обавјештења или упозорења о временским приликама.

- То је требало да функционише на нивоу између ФБиХ и Српске, а с нивоа  БиХ нас нико ништа није обавјештавао. Кроз медије је било информација из ФБиХ, али нисам упознат да ли је од њих ишта долазило нашим службама- рекао је Додик.

На питање адвоката Драгана Радовића да ли је проглашена ванредна ситуација у Добоју, Додик је казао да мисли да јесте.

Напоменуо је да је дивно било видјети међуљудску солидарност и повјерење у институције, као и припаднике Центра за ванредне ситуације Европске уније.

Нагласио је да је одлука о ванредном стању донесена на републичком нивоу на основу информација од МУП-а Српске и Цивилне заштите, те је све било мобилисано да се на све начине помогне угроженим људима колико год се то могло.

На питање како су изгледале поплаве у мају у односу на данашње стање, Додик је рекао да је то неупоредиво и да ово сада изгледа ”као мало вјежбалиште” у односу на оно што се десило у Добоју.

Свједок одбране Радислав Јовичић, који је у вријеме поплава 2014. године био министар унутрашњих послова Српске, рекао је да није било информација да се може деисти катастрофа.

- Добијали смо информације да ће бити плављења, да водостаји расту, али не и да ће доћи до катастрофе тог обима, то нико није могао предвидјети. Добој је задесила велика катастрофа која се није могла предвидјети. Та количина воде која је пала спада у хиљадугодишњи просјек - рекао је Јовичић.

Додао је да не би волио да је  у кожи и на мјесту градоначелника у таквој ситуацији.

-  Сви ће рећи како је све могло много боље да се одради, али лично мислим да је могло бити много горе - рекао је Јовичић.

Појаснио је да је информације о поплавама добијао од начелника Центра јавнe безбједности Добој за подручје Добоја и Модриче и од начелника ЦЈБ Бијељина за подручје Шамца и Бијељине.

- Они  су били на вези са људима из Цивилне заштите, који су у то вријеме имали оперативну независност.Био сам и на сталној вези са замјеником градоначелника Добоја Драганом Василићем, био је на вези и са градоначелник Обреном Петровићем - рекао је Јовичић.

Присјетио се да је 14. маја 2014. године био у Сарајеву и гледао сам како расте водостај Миљацке.

- Начелник ЦЈБ Добој Горан Ђурковић ме је обавијестио да у повратку не идем преко Усоре, већ преко Тешња и Црног врха јер су поједини путеви непроходни. Знам да смо 15. маја рано ујутро имали сједницу Владе и тада смо упознати да је из Добоја стигао допис у којем је градски штаб апеловао да им се помогне, јер они нису имали довољно капацитета да се супротставе и одговоре на оно што их је задесило, јер је вода већ кренула да плави приградска насеља -казао је Јовичић те нагласио да је  након сједнице  хеликоптером отпутовао за Добој.

Присјетио се  да је вода већ била у граду и да нису имали гдје да слете па се хеликоптер спустио код жељезничке станице. Дочекали су га људи из полиције и од начелника ЦЈБ Добој је тражио да разговара са Петровићем.

- Одмах сам тражио да се ангажује Специјална јединица полиције и да одмах дође у Добој. Стигли су неких пола сата до сат послије мене и први задатак им је био да евакуиши дијализне болеснике. Већ сутрадан у граду је било 25-26 чамаца. Специјална полиција је тада имала колико се сјећам три десантна чамца, а један је пробијен на неки шиљак од ограде, па су користили два - рекао је Јовичић.

Он је такође истакао да комуникација на нивоу БиХ тада није функционисала, и колико се сјећа лично није добијао никакве информације и да је та комуникација била на минималном нивоу.

Штета

РС Милорад Додик истакао је да су поплаве у мају 2014. године биле велика катастрофа.

- На територији цијеле РС причињена је штета од двије милијарде марака. Све смо то полако санирали заједничким напорима – рекао је Додик.

Циклон

Игор Ковачић, метеоролог у пензији, казао је да је у вријеме поплава 2014. године изнад Балкана био циклон који је доносио велике падавине.

- Ишао је од Медитерана преко наших простора према црном мору гдје се формирао антициклон, па тај циклон није могао да иде даље. Ту је покупио влагу и из црног мора и вратио се на наше просторе. То је изазвало поплаве у БиХ, Србији, Црној Гори - рекао је Ковачић на питања одбране.

Он је у вријеме поплава радио као замјеник директора Републичког хидрометеоролошког завода РС.

Појаснио је да је РХМЗ РС обавјештавао јавност о временским приликама, али нису могли да предвиде да ли ће се десити поплава. Према прогнози, на дан 13. маја 2014. године у Добоју је пало 20 до 30 литара по метру квадратном.

- Од половине априла до 17. маја 2014. године на подручју Добоја пало је 146 литара по метру квадратном. Иначе просјек падавина у мјесец дана за регију Добоја је 50 литара по метру квадратном-појаснио је Ковачић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана