Шта је данас било на суђењу Џомбићу

Небојша Томашевић
Foto: Glas Srpske

БАЊАЛУКА – Предузећу "Енерголинија" није се могао  одобрити  кредит до било ког износа, а  на основу економско финансијских показатеља није испуњавало услове да од Инвестиционо развојне банке Републике Српске добије било какав кредит.

Рекао је  ово у бањалучком Окружном суду  вјештак тужилаштва Марко Зелинчевић  на суђењу  бившем  премијеру РС Александру Џомбићу који је оптужен да је злоупотријебио положај при додјели кредита од 19.4 милиона КМ ИРБ РС поменутој фирми. Вјештак је појаснио да су економски показатељи показивали да поменута фирма није кредитно способна.

- ИРБ РС је утврдила да коефицијент кредитне способности треба да буде 50 одсто, а тај проценат када је у питању "Енерголинија" 2009. године био 20 одсто, 2010. године 30 одсто, на дан 30. јун 2011. године 20 одсто и на крају те године 25 одсто. Коефицијент солвентности био је испод 1.35.  тако да на основу економских показатеља из финансијског извјештаја  "Енерголинија" није испуњавала услове за кредит  - појаснио је вјештак Зелинчевић.

Додао је да ни фирма "Алусил", која је била јемац, није испуњавала услове да буде гарант за кредит, јер су спорне 2011. године били у губитку од 246.221 КМ.

- Фирма која хоће да буде јемац, мора пословати позитивно - рекао је Зелинчевић.

Потврдио је  да је имао у виду да су службе у ИРБ, које су обрађивале захтјеве за кредит "Енерголиније", прво процијениле да им се може додијелити кредит од два  милиона КМ, да би касније процијерњено да се може додијелити 6.24 милиона КМ.

- На основу економских показатеља, није им се могао одобрити ни тај кредит од два милиона КМ. Хипотетички "Енерголинија" уопште не би могла радити да су обавезе по кредит одједном наплаћене - истакао је Зелинчевић.

Потврдио  да је други јемац "Алумина" могла да вратио цјелокупан креди, али да би то уколико би одједном вратила спорни дуг, отежало  пословање које би ипак могла наставити. На питање  републичког тужиоца Раденка Јанковића вјештак је оцијенио да у периоду 2010. и 2011. године, када се доносила одлука о спорном кредиту ни "Алумина" није могла бити јемац за кредит јер је имала ранијих губитака. Додао је  да "Енерголинија" није била кредитно способна чак и када посматра оба јемца за кредит у овом случају.

Џомбићев адвокат Зоран Бубић  приговорио је вјештаку да није узео у обзир да су службе ИРБ РС процијениле да "Енерголинија" може да добије 6,24 милиона КМ кредита, те га питао да ли би његово мишљење било другачије да је то узео у обзир.

-  И да сам прихватио ту оцјену кредитне способности опет мислим да нису били испуњени услови за кредит од 19 милиона - рекао је вјештак Зелинчевић.

Бубић је у  унакрсном испитивању указивао вјештаку да ИРБ РС није класична банка,  те навео да се налаз вјештака тужилаштва слаже с налазом који је урадио вјештак одбране Александар Чолић, али да су мишљења потпуно различита. Истакао је да вјештак није узео у обзир обезбјеђење кредита и јемце-платце као ни чињеницу да је кредит уредно враћан те да га питао да ли би мишљење било другачије. Вјештак је упорно истицао да "Енерголинија" није била способна да добије кредит. Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић питао је вјештака зашто није узео у обзир да је Европска инвестициона банка ЕИБ  дала сагласност на кредит истакавши  да  "нико не даје паре на лијепе очи". Вјештак је рекао да не зна зашто је ЕИБ дао сагласност, али на основу економских показатеља "Енерголинија" није била кредитно способна. Судија Улетиловић је вјештаку указивао на значај опбезбјеђења кредита те тражио појашњење.

- Обезбјеђње је секундарни извор враћања кредита и служи смао  да ако се кредит не може враћати-рекао је вјештак.

Судија је упитао како тумачи да је враћено око 6,7 милиона кредита нашто је вјештак рекао да је било исплата, али са закашњењем.

- Нису испоштовани рокови  из уговора - рекао је Зеличевић.

Судија и бранилац су на моменте изгледали као тандем који упорно инсистира на добијању другачијег одговора, али вјештак ни тада није одступао од свог става.

Републичко тужилаштво терети Џомбића  да је  био свјестан да спорни  кредит од 19.4 милиона КМ одобрен "Енерголинији" неће моћи бити враћен због неспособности фирме. Терете га  да је звао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит “Енерголинији”. Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19,4 милиона, а Џомбић је 16. фебруара 2012. године потписао одлуку о одобравању кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана