Смањена казна осуђеном за обљубу три дјевојчице

Небојша Томашевић
Смањена казна осуђеном за обљубу три дјевојчице

ЛАКТАШИ – Драгaн Б. (24) из Лакташа осуђен је у Врховном суду Републике Српске правоснажно на 13 година затвора због обљубе три дјевојчице и због задовољења полних страсти пред дјететом.

Овом одлуком преиначена му је и за двије године умањена раније изречена казна бањалучког Окружног суда који му је изрекао 15 година затвора у септембру лани.

- Вијеће је дјелимично уважило жалбу одбране оптуженог, па је преиначена одлука о казни. Осим тога, у изречену казну урачунато је и вријеме које је провео у притвору - рекла је секретар Врховног суда Републике Српске Јелена Деспотовић.

Драгaн Б. је до сада у бањалучком Окружном суду осуђиван три пута и првом пресудом из јула 2020. године  био је осуђен на 19 година затвора због сексуалног злостављања четири дјевојчице.

Ту пресуду је укинуо Врховни суд РС на основу жалбе одбране и случај вратио на ново одлучивање након којег је осуђен на 17 година затвора, а тада је осуђен за обљубу три дјевојчице.

Та пресуда је такође укинута те је предмет враћен на ново суђење након чега је  осуђен на 15 година затвора због обљубе три дјевојчице и због задовољења полних страсти пред дјететом. Том пресудом  судско вијеће га је осудило за блажи облик кривичних дјела обљуба дјетета млађег од 15 година.

Судски процес био је  затворен за јавност као и изрицање пресуде ради заштите жртава. 

Како сазнајемо, Драган Б.  је  осуђен  за обљубу дјевојчица рођених  2005, 2007. и 2008. године са чијом мајком је био у емотивној вези. Раније је био осуђен и за обљубу најмлађе сестре поменутих дјевојчица, рођене 2013. године, али је Тужилаштво након укидања прве пресуде у поновљеном поступку одустало од кривичног гоњења  за ту обљубу.  Разлог је био  што она истражиоцима и психолозима није могла дати информације о кривичном дјелу.

Према оптужници, Драган Б. је сексуално злостављао дјевојчице од марта 2019. године до фебруара 2020. године у кући у једном селу код Лакташа у којој су живјеле са мајком, као и у својој породичној кући. У оптужници се, између осталог, наводи да је  био у емотивној вези са њиховом мајком и наводно јој помагао у пољопривредним радовима те је свакодневно боравио у њиховој кући у вријеме док је био одсутан отац малољетне дјеце.

Како је наведено Драган Б.  је у више наврата појединачно с дјевојчицама лијегао у кревет покривао се деком, а затим скидао одјећу са себе и њих. Дјевојчице је дирао по интимним дијеловима тијела и тако скривен имао и односе с њима. То је знао радити и док је њихова мајка била у сусједној просторији. У оптужници се наводи да је имао полне односе са њиховом мајком док су дјевојчице биле присутне у просторији те је зато и осуђен за задовољавање полних страсти пред другима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана