Службеници РУГИПП-а поново ослобођени кривице

Небојша Томашевић
Службеници РУГИПП-а поново ослобођени кривице

БАЊАЛУКА – Четворо оптужених службеника Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове (РУГИПП), у поновљеном поступку у бањалучком Окружном суду поново су ослобођени кривице да су разним злоупотребама омогућили да имовина Града Бањалуке пређе у туђе руке.

Кривице су ослобођени помоћник директора РУГИПП-а Александар Деурић, начелник Одјељења за надзор Драган Груловић, те службенице за правне послове Дорис Кременовић и Жељка Милинковић.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Пане Гаврић, а Републичко тужилаштво је на задњем рочишту  измијенило оптужницу и оптуженима ставило блажи облик кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

Груловић и Милинковићева ослобођени су и оптужби за трговину утицајем, односно да су се договарали о обустави истраге у предмету “Варница”.

Измијењеном оптужницом поменутима је скинут дио који се односи да су кривичним дјелима стекли незакониту  имовинску корист јер предмети за које су  оптужени  нису окончани па је то непознато. Оптужбама, којих су сада ослобођени, Деурићу, Груловићу и Кременовићевој је на терет стављено  да су незаконито омогућили фирми “Наш дом” да стекне право својине над зградом и помоћним објектом у бањалучкој Грчкој улици.

Вриједност тог објекта је  2,18 милиона КМ. Груловићу и Кременовићевевој је још  на терет било стављено да су незаконито омогућили да фирма “Грађа” стекне право власништва над парцелом од 33.000 квадрата. Вриједност тих некретнина је 5,25 милиона КМ. Груловића и Милинковићеву оптужница терети да су се договарали о обустави истраге у предмету “Варница Марија” коју је водило бањалучко Окружно тужилаштво.

Милинковићева је била у “добрим односима” са једним тужиоцем, а Груловић је требао договорити детаље око исплате новца да се поменути предмет не прослиједи Републичком тужилаштву. Груловић је био оптужен за два кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења и трговина утицајем, а Деурић за злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

Кременовићева је била оптужена за помагање у злоупотреби службеног положааја или овлашћења, а Милинковићева за трговину утицајем.

Оптужена четворка је у ранијем првостепеном поступку у октобру 2020. године у Окружном суду у Бањалуци  ослобођена кривице, али је Врховни суд Републике Српске укинуо пресуду  те  предмет вратио на ново суђење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана