Службеница министарства иде у затвор због лажних обрачуна плата

ГС
Службеница министарства иде у затвор због лажних обрачуна плата

БАЊАЛУКА - Основни суд у Бањалуци правоснажно је осудио М.Г. из Бијељине на годину и десет мјесеци затвора јер је, као службеник за обрачун плата у Министарству рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске, лажним обрачунима плата остварила противправну имовинску корист од 74.782,52 КМ.

Тиме је, према пресуди буџет Српске оштећен за 109.044,09 КМ.

Кривично дјело је почињено од 1. јануара 2015. до 31. јула 2018. године. Оптужена је тада обављала послове службеника за обрачун личних примања и накнада са статусом намјештеника I категорије у Одјељењу за финансијско рачуноводствене и аналитичке послове у Секретаријату наведеног Министарства.

-У намјери прибављања противправне имовинске користи, искористила је своје овлашћење на начин да је, након што је исправно обрачунале плате радника Министарства и доставила платне листе на контролу начелници Одјељења за финансијско-рачуноводствене послове, поново улазила у систем COP те је обрачунавала своје плате противно закону, тако да је приликом обрачуна плате мијењала коефицијент за обрачун плате са утврђеног платног коефицијента седам на платни коефицијент 13 и приликом обрачуна плате уносила додатак на плату у апсолутном износу, те је излиставала ‘Образац број ‘“ (збирни обрачун који програм сачињава на основу података у програму унесених од стране М. Г.) и „Рекапитулације- бруто плате“, а ти документи су садржавали лажне податке у погледу плате оптужене. Након тпга је наведене документе овјеравала својим потписом и исте достављала на потпис министру надлежног министарства, доводећи га у заблуду да се ради о исправно обрачунатим платама,  наводећи истог тако да потпише такве документе и тако омогући незакониту исплату плата за оптужену -  наводи се у пресуди, преноси АТВ.

Оптужена М.Г. је, осим тога, од 12. маја 2016. до 27. октобра 2017. године приликом подношења захтјева за кредит, даваоцу кредита достављала фалсификоване платне листе, односно достављала платне листе са неистинитим подацима у погледу висине плате. Тако је на основу лажних платних листа добила неколико кредита у износу од скоро 150.000 КМ.

-Вијеће овог суда утврђује појединачне казне и то за кривично дјело Превара у служби казна затвора у трајању једне године и за кривично дјело обмана при добијању кредита или других погодности казна затвора у трајању од једне године, те се осуђује на казну затвора у трајању од једне године и десет мјесеци - наводи се у пресуди.

Као споредна казна за кривично дјело обмана при добијању кредита или других погодности Суд јој је изрекао новчану казну у износу од 2.000 КМ коју је оптужена дужна платити у року од три мјесеца по правоснажности пресуде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана