Шефица и управница поште проневјериле новац

Агенције
Шефица и управница поште проневјериле новац

Брчко - Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужнице против Горане Димић (58) и Снежане Ђурић (45), службеница пошта у Брчком, којима се на терет ставља да су присвајањем новца повјереног у служби починиле кривична дјела проневјере.

Оптуженој Димић на терет се ставља да је као шефица једне поште при ЈП "БХ пошта" задржала за себе новац који је примила по основу више од три стотине појединачних уплата физичких лица за комуналне и сличне услуге.

"Она је потврде о плаћању овјеравала жигом и предавала корисницима услуга као потврду о уредном плаћању, а затим је тај запримљени новац, у износу од 16.860,86 КМ, задржала за себе" наводи се у оптужници.

Све се одиграло од почетка јуна 2017. године до маја 2018. године док је радила на радном мјесту водитељ поште и примала уплате више физичких особа као корисника услуга за рачуне и за пореске обавезе. За поменути износ оптужена је оштетила ЈП "БХ пошта" д.о.о. Сарајево, које је надокнадило комплетну штету оштећеним корисницима услуга.

Ђурићева је оптужена да је обављајући послове управника поште у Брчком при Предузећу за поштански саобраћај РС, задржала за себе новац који је примила по основу поштанских услуга, као и средства банке у виду депозита, те средства главне благајне "Western Uniona ".

"На терет јој се ставља да је на овај начин за себе прибавила противправну имовинску корист у износу од 1.617,51 КМ за који је оштетила Предузеће за поштански саобраћај РС а. д. Бањалука", наводи се у оптужници.

Како је наведено из Тужилаштва, против Димићеве је подигнута оптужница за кривично дјело проневјера из члана 378. став (3) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ, за које је запријећена казна затвора у трајању од двије до десет година, уз приједлог за одузимање противправне имовинске користи.

Ђурићева је оптужена за кривично дјело из става (1) овог члана за које је запријећена казна затвора у трајању од шест мјесеци до пет година.

"Након просљеђивања Основном суду Брчко дистрикта БиХ, обје оптужнице су у фази претходног саслушања у цијелости потврђене", навели су из Тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана