Ренату Марјановићу седам и по година робије за покушај убиства више људи

Небојша Томашевић
Ренату Марјановићу седам и по година робије за покушај убиства више људи

ПРИЈЕДОР – Ренато Марјановић (33) из Приједора осуђен је у Окружном суду тог града на седам година и шест мјесеци затвора због покушаја убиства више особа на које је пуцао из аутоматске пушке у приједорском кафе бару "4WD".

Осим за покушај тешког убиства осуђен је и за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја. Пресуда, која је у скраћеном облику без пуног имена осуђеног објављена на интернет страници приједорског Окружног  суда,  није правоснажна и дозвољена је жалба Врховном суду Републике Српске.

Према оптужници Марјановић је покушај убиства починио  6. марта прошле године у вечерњим часовима. Он је то вече из „опел корсе" из аутоматске пушке испалио 29 метака на кафић "4WD" улици Славка Родића и том приликом осам пројектила погодило је унутрашњост објекта, а неки су летјели у висини глава гостију и срећом нико није погођен.

Према оптужници  мотив  напада  била је Марјановићева свађа са Драженком Билбијом, Драганом Родићем и Горданом Мрђа, која се одиграла у и испред кафе бара "4ЊД". Након свађе Марјановић се возилом довезао до кафића и са сједишта отворио ватру у намјери да, како се наводи у оптужници, убије Билбију, Родића и Мрђу, као и Слободана Шаренгаћу, Радислава Матијаша, Мериму Каурин, Јелену Мирчић, Драгана Драгојевића, Ђорђа Старчевића и Николину Балабан, који су се налазили у кафићу.

Марјановић је послије злочина побјегао у Бањалуку, гдје је два дана касније ухапшен на основу потјернице. Он је од раније познат полицији по чињењу кривичних дјела, а наводно има и одређених психичких проблема. 

Полиција је од Марјановића у  јануару лани  одузела "фолксваген туран" након што је утврђено да по основу неплаћених новчаних казни дугује 15.885 КМ. Такође почетком прошле године хапшен је због сумње да је у улици Ђуре Салаја у Приједору запалио комби који је у потпуности изгорио. Раније је пријављен због насиља у породици.

Марјановић је у жижу јавности доспио у марту 2019. године када је на отпаду секундарних сировина малтретирао и вријеђао суграђанина бошњачке националности. Марјановић је тог човјека тада натјераo да са приколице скине наљепницу са грбом БиХ. Снимак тортуре објавио је на свом Фејсбук профилу након чега је ухапшен због изазивања и подстицања насиља и мржње. Он је видео касније уклонио.

Снимак

Атмосферу  испред локала који је Ренато Марјановић  изрешетао кобне вечери је снимио неко од Приједорчана и поставио на интернет.

На снимку се могу чути и псовке и галама више лица, а неко од особа говори "он је луд, ево иде специјала". Све је снимљено након пуцњаве и по доласку полицијске патроле на лице мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана