Раци 20 година робије за убиство сестре

Небојша Томашевић
Раци 20 година робије за убиство сестре

БАЊАЛУКА - Здравко Раца (60) из Ободника код Котор Вароша осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на 20 година затвора за убиство сестре Мирјане Вагнер (72) коју је упуцао с осам хитаца из пиштоља.

Након изрицања пресуде продужен му је притвор, а вријеме које је до сада провео иза решетака, од 4.јуна, урачунато му је у казну.

Пресуди је преходило  признање оптуженог који је изјвио да жали због свега и да се каје. Он је у судници потврдио да је мотив убиства била подјела имовине њиховог оца.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао Бранимир Јукић.

Злочин се догодио се 4. јуна ове године око 13.30 часова у мјесту Ободник код Котор Вароша. Према наводима  оптужнице, Раца је тог дана  дана пијан ушао у своју кућу те узео пиштољ „ЦЗ“ калибра 7,62 милиметра, напунио га мецима, ставио иза појаса и кренуо према кући покојног оца. Када је кроз отворена врата у ходнику примјетио своју сестру Мирјану, са којом је био у сукобу због расподјеле имовине, обратио јој се и рекао “Знаш ли шта си ми урадила?!”.

Наводи се да је одмах затим испалио осам хитаца у правцу сестре и убио је на мјесту. У оптужници стоји да је оптужени у моменту почињења кривичног дјела био у стадијуму средњег пијанства и у крви имао 1.96 промила алкохола. Обдукцијом је утврђено да је несрећна жена погођена са три хица у главу и груди, те да је преминула на мјесту усљед искрварења.

Образлажући пресуду судија Јукић је рекао да је Раца убиство починио с директним умишљајем.

- Његова сестра живјела у Њемачкој и вољела је да долази у породичну кућу покојног оца. Она и друга сестра су хтјеле да реновирају кућу, али се Раца бунио због чега је она покренула поступак подјеле имовине што је и мотив за убиство - рекао је Јукић.

Додао је да је Рацина супруга рекла да се он када је сазнао за подјелу имовине промијенио и да није причао.

- Када је након тога видио сестру код комшије, узео је пиштољ и отишао до комшије који му је рекао да је она отишла у кућу. Када је дошао до ње, испалио је у њу осам хитаца и није ни погледао да ли даје знакове живота - каже Јукић.

Додаје да је Раца показао  безобзирност због чега му је изрекао максималну казну од 20 година затвора.

- Овом пресудом шаље се порука да се овакве ствари не смију дешавати - поручио је Бранимир Јукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана