Прњаворчанину три године затвора због страдања породице Девић

ГС
Прњаворчанину три године затвора због страдања породице Девић

Милан Ристић (25) из Прњавора осуђен је у Основном суду у том граду на три године затвора због трагичне саобраћајне несреће у којој су погинула три члана породице Девић из Прњавора, сазнаје АТВ.

Несрећа се догодила у љето 2022. године када се, након судара са Ристићевим ”голфом”, запалио аутомобил ”рено” што је за посљедицу имало смрт Данијеле (5) и Дајане Девић (12) и њихове мајке Александра Девић (37), док је отац Златко Девић (48) задобио тешке повреде.

Признао кривицу

У Основном суду у Прњавору за АТВ је потврђено да је пресуда изречена 5. фебруара, након што је Ристић признао кривицу. Суђења није ни било, будући да се оптужени изјаснио да је крив по оптужници за кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја.

Осим казне затвора, суд му је изрекао и мјеру забране управљања возилом ”Б” категорије у трајању од двије године.

Трагедија се догодила 26. августа 2022. године око 14.30 часова у мјесту Насеобина Лишња. У оптужници се наводи да је Ристић возио ”голф 4” недозвољеном брзином од 120 km/h на мјесту гдје је брзина ограничена до 80 km/h. Ишао је из Прњавора у смјеру Клашница када је, у близини бензинске пумпе ”Славуљица петрол”, ударио у ”рено” у којем је била породица Девић. За воланом ”реноа" je био Златко, који се претходно с пумпе укључио на магистралу.

Возио 120 km/h, са кочењем закаснио 1,7 секунди

”Олако држећи да до штетне посљедице неће доћи или да ће исту моћи спријечити, оптужени возило није није држао на таквом одстојању од других возила у саобраћају да с обзиром на брзину кретања возила и друге околности у саобраћају не изазове опасност и не омета друге учеснике у саобраћају”, наводи се у оптужници.

Додаје је ”рено” био на 85 метара удаљености од Ристићевог ”голфа”.

”При брзини, којом се кретао, осумњичени је имао могућност да уочи ”рено” и да форсираним кочењем избјегне налет на њега. Међутим, реаговао је са закашењењем од 1,7 секунди, па је усљед таквог пропуста дошло до удара предњег дијела ”голфа” у задњи дио `реноа`”, појашњава се у оптужници.

Запалило се гориво које је било у гепеку

Усљед удара дошло је до паљења горива које се у канистеру налазило у гепеку реноа. Пламен се проширио на резервоар и друге дијелове аутомобила, при чему су изгорјеле Александра и Дајана. Петогодишња Данијела је у пожару задобила опекотине трећег степена усљед чега је подлегла у Београду 8. септембра 2022. године. Златко је у пожару задобио опекотине лица, десне наткољенице, подлактице и шаке (око 30 одсто површине тијела).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана