Пресуде ухапшенима у предмету "Мерлин 2": Четворки 13 година робије због шверца дроге

Небојша Томашевић
Пресуде ухапшенима у предмету "Мерлин 2": Четворки 13 година робије због шверца дроге

БАЊАЛУКА - Четворо оптужених за шверц марихуаном и омогућавање уживања дрога осуђени су у бањалучком Окружном суду на укупно 13 година и пет мјесеци затвора.

Сви су ухапшени у новембру 2019. у акцији "Мерлин 2" у којој је заплијењена марихуана. Миладин Видачковић (46) из Градишке осуђен је на пет и по година, а његова супруга Слађана Видачковић (46) на три године затвора. Њих двоје су, према пресуди, заједно као припадници групе продавали дрогу. Миладин је, осим за продају, осуђен и за омогућавање уживања опојних дрога. Памела Дукић (21) из Градишке осуђена је на двије и по године, а њен суграђанин Расим Хајдер (22) на двије године и пет мјесеци затвора због продаје наркотика и омогућавања другима да уживају дроге. Они су осуђени за блажи облик кривичног дјела недозвољена производња и промет опојних дрога. Суд сматра да њих двоје нису били дио групе, како се тврдило у оптужници те да нису од Миладина преузимали дрогу већ су је од њега куповали те даље сами продавали и давали другима на уживање. Оптуженима је у казну урачунато вријеме проведено у притвору.

Истом пресудом Слађана Видачковић ослобођена је оптужби за спречавање службеног лица у вршењу службене радње.

Према пресуди сви осуђени су од друге половине 2016. године до 14. новембра 2019. године у Градишци продавали марихуану. Наведено је да је Миладин набављао и продавао дрогу те је продавао у више наврата по 10, 30, 40, 50 и 100 КМ, а такође и да је његова супруга Слађана наркотике продавала када он није био кући по цијенама од 20, 50 и 40 КМ. Према пресуди, Дукићева и Хајдер су куповали наркотике од Миладина, а затим их продавали и у појединим случајевима нудили другима на уживање.

Образлажући пресуду, предсједник вијећа судија Бранимир Јукић казао је да је суд утврдио да су оптужени починили кривична дјела, али је дјелимично измијенио оптужницу у односу на Дукићеву и Хајдера.

- Није доказано да су њих двоје били чланови групе и они дрогу нису преузимали од Миладина већ су је куповали. Зато су осуђени за блажи облик кривичног дјела недозвољена производња и промет опојних дрога. Суд сматра да су Миладин и Слађана као супружници дјеловали заједно и чинили групу - рекао је Јукић.

Истакао је да је Слађана ослобођена оптужби за спречавање службеног лица у вршењу службене радње због недостатка доказа.

- Није утврђено да је са умишљајем напала полицијске службенике и примијенила силу. Није постојао умишљај да примијени силу и спријечи полицајце већ само да напусти полицијско возило и да побјегне. Ту постоји допринос и полицајаца који нису обезбиједили ауто - рекао је Јукић.

Притвор

Суд је након изрицања пресуде продужио притвор Миладину Видачковићу, у којем је од хапшења. Његовој супрузи Слађани умјесто продужења притвора одређене су мјере забране. Њој је одузет пасош те забрањено да с личном картом прелази границу БиХ. Има обавезу да се сваког понедјељка јавља у полицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана