Presude uhapšenima u predmetu "Merlin 2": Četvorki 13 godina robije zbog šverca droge

Nebojša Tomašević
Presude uhapšenima u predmetu "Merlin 2": Četvorki 13 godina robije zbog šverca droge

BANjALUKA - Četvoro optuženih za šverc marihuanom i omogućavanje uživanja droga osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 13 godina i pet mjeseci zatvora.

Svi su uhapšeni u novembru 2019. u akciji "Merlin 2" u kojoj je zaplijenjena marihuana. Miladin Vidačković (46) iz Gradiške osuđen je na pet i po godina, a njegova supruga Slađana Vidačković (46) na tri godine zatvora. Njih dvoje su, prema presudi, zajedno kao pripadnici grupe prodavali drogu. Miladin je, osim za prodaju, osuđen i za omogućavanje uživanja opojnih droga. Pamela Dukić (21) iz Gradiške osuđena je na dvije i po godine, a njen sugrađanin Rasim Hajder (22) na dvije godine i pet mjeseci zatvora zbog prodaje narkotika i omogućavanja drugima da uživaju droge. Oni su osuđeni za blaži oblik krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga. Sud smatra da njih dvoje nisu bili dio grupe, kako se tvrdilo u optužnici te da nisu od Miladina preuzimali drogu već su je od njega kupovali te dalje sami prodavali i davali drugima na uživanje. Optuženima je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Istom presudom Slađana Vidačković oslobođena je optužbi za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Prema presudi svi osuđeni su od druge polovine 2016. godine do 14. novembra 2019. godine u Gradišci prodavali marihuanu. Navedeno je da je Miladin nabavljao i prodavao drogu te je prodavao u više navrata po 10, 30, 40, 50 i 100 KM, a takođe i da je njegova supruga Slađana narkotike prodavala kada on nije bio kući po cijenama od 20, 50 i 40 KM. Prema presudi, Dukićeva i Hajder su kupovali narkotike od Miladina, a zatim ih prodavali i u pojedinim slučajevima nudili drugima na uživanje.

Obrazlažući presudu, predsjednik vijeća sudija Branimir Jukić kazao je da je sud utvrdio da su optuženi počinili krivična djela, ali je djelimično izmijenio optužnicu u odnosu na Dukićevu i Hajdera.

- Nije dokazano da su njih dvoje bili članovi grupe i oni drogu nisu preuzimali od Miladina već su je kupovali. Zato su osuđeni za blaži oblik krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga. Sud smatra da su Miladin i Slađana kao supružnici djelovali zajedno i činili grupu - rekao je Jukić.

Istakao je da je Slađana oslobođena optužbi za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje zbog nedostatka dokaza.

- Nije utvrđeno da je sa umišljajem napala policijske službenike i primijenila silu. Nije postojao umišljaj da primijeni silu i spriječi policajce već samo da napusti policijsko vozilo i da pobjegne. Tu postoji doprinos i policajaca koji nisu obezbijedili auto - rekao je Jukić.

Pritvor

Sud je nakon izricanja presude produžio pritvor Miladinu Vidačkoviću, u kojem je od hapšenja. Njegovoj supruzi Slađani umjesto produženja pritvora određene su mjere zabrane. Njoj je oduzet pasoš te zabranjeno da s ličnom kartom prelazi granicu BiH. Ima obavezu da se svakog ponedjeljka javlja u policiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana