„Потресло би свакога“: Адвокат породица жртава о даљем току суђења за масакр у „Рибникару“

ГС
„Потресло би свакога“: Адвокат породица жртава о даљем току суђења за масакр у „Рибникару“

Стефан Ћорда, један од адвоката који заступа родитеље убијене деце у ОШ “Владислав Рибникар” истакао је јутрос да се слаже са тим да суђење за јавност буде затворено, јер како истиче, оно што је имао прилике да види када су у питању снимци и слике убијене дјеце из “Рибникара” потресло би и свакога.

-Суштина је да се не смију никакве информације износити из суднице. Закон предвиђа да судско вијеће може да промјени своју одлуку и то само у случају жалбе на пресуду – објашњава адвокат Ћорда.

Наводи да јавност, иначе, служи да би се суђење контролисало, а овога пута је искључено, да би се заштитили малољетници.

– Некима од родитеља у овом случају дат је статус свједока. Они не смију бити присутни приликом давања исказа окривљене стране. Јер окривљена страна има право да говори неистину и то јако узнемири родитеље и настане један општи хаос – објашњава Ћорда, преноси Блиц.

Како је истакао, снимци и слике које је видио из “Рибникара” јако су га узнемирили.

садржај се наставља након огласа

– Те слике и тај видео пуцњаве, када сам то гледао, а гледао сам свашта до сада, ја сам се лично узнемирио. Два дана су ми се враћале те сцене. Мислим да у овој фази сада, када се предлажу докази, када ће бити предложено неко вјештачење, у судници се отворе фотографије, видео, дакле, покаже се јавно, подигне се, из више углова се гледа, враћа се. Знате, када би јавност била укључена у то, то би узнемирило и одрасле грађане, пунољетне, а не само маљолетне – каже адвокат Ћорда.

Глорификација дјечака убице

Наводи да најтежи дио поступка тек слиједи!

– Био сам лично присутан када су испитивали маљолетног убицу. И могу да вам кажем да је мој утисак њега и онога што се дешава у јавности потпуно различит. У јавности је била присутна глорификација убице, имали смо приче о томе шта он тражи за рођендан… Он не види себе као проблем. Праве жртву од саме породице… Створио се један балон, притисак јавности који је био огроман, зато сматрам да је добро то што је привремено искључена јавност – каже адвокат Ћорда.

Наводи да су оштећени родитељи у два парнична поступка за накнаду нематеријалне штете због смрти блиске особе испитани и да очекује да све што је речено тамо буде речено и на суђењу мајлолетном убици.

– Цијела судница је плакала. То су најтежи спорови који постоје, а овдје најтеже тек слиједи. Биће један рат са вјештачењима. Мајци дјечака убице ставља се на терет да је ДНК остао на дијелу оружаног метка, то ће се тек оспоравати балистичким вјештачењима. Родитељи су најгоре преживјели, а сада ће поново морати да пролазе кроз то, посебно ће бити погођени одбраном – навео је у “Јутро на Блиц” адвокат Стефан Ћорда.

Подсјетимо, Виши суд у Београду искључио је јавност на суђењу родитељима дјечака убице из “ОШ” Владислав Рибникар, Миљани и Владимиру, који су негирали кривицу.

Суђење родитељима ће се сада одвијати иза затворених врата и детаљи о његовом исходу неће бити познати све до окончања поступка.

За Миљану Кецмановић тужилаштво је предложило казну затвора у трајању од 2 године и 6 месеци.

Владимир Кецмановић је осумњичен да је у периоду од годину дана пре трагедије у ОШ “Владислав Рибникар” обучавао свог 13-годишњег сина да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и припадајућом муницијом, те да гађа у мете. Тужилаштво је предложило казну до 12 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана